Lobogott az óriás tűz

Szerző • 2015-11-13 • Hírek, Közélet Lobogott az óriás tűz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1298

Hagyományos Márton-napi felvonulást szervezett november 11-én a Piros iskola. A diákok saját készítésű lámpásokkal járták be a környéket.

A német nyelvterületeken Márton napja az egyik legnépszerűbb késő őszi ünnep, amely Szent Márton jó cselekedetei mellett az újbor ünnepéhez kapcsolódik. Ugyanis a borászok szerint Márton az újbor bírája, ezért ezen a napon mindenképp meg kell azt kóstolni. Kerületünkben a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárai és diákjai, valamint a helyi német nemzetiségi önkormányzat képviselői immár hat éve örökítik tovább e nap németes ünneplésének módját.

pirosmarton01_bentú

Ennek jegyében sötétedéskor saját készítésű lámpásokkal indult útnak a csapat az iskola épülete elől a régi piactér felé, tradicionális ünnepi dalokat énekelve. A felvonuláson perceken át, hosszan tekergett az apró fénypontok sora, jelezve a végigvonuló gyerekek és felnőttek seregét. A program során rövid megemlékezést is tartottak, majd az esemény tetőpontjaként a tűzoltók segítségével fellobbant a hatalmas Márton-napi máglya, beborítva fényével az egész környéket.

Akit pedig jobban lenyűgözött a tűz fényében még pirosabbnak tűnő tűzoltóautó, az most bátran felmászhatott rá, és közelebbről vehette szemügyre az eszközeit. Az ünnepségen a szervezők vendégül is látták a résztvevőket, a forró tea és a libazsíros kenyér mellett különleges libasütit kínáltak.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva