„Lőrinci Kertelő” – indulhat a kertészkedés

Szerző • 2014-08-10 • Egyéb, Fejlesztések, Hírek, Zöld környezet „Lőrinci Kertelő” – indulhat a kertészkedés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3581

A hétvégén megnyílt Pestszentlőrinc-Pestszentimre első közösségi kertje a Lakatos lakótelepen, a Csibekas óvoda mögötti felújított területen. Ughy Attila polgármester ünnepélyes keretek között, örömmel adta át a lakosoknak a „Lőrinci Kertelő”-ként elnevezett újszerű és közösségépítő beruházást.

IMG_6047

A Lakatos lakótelep közösségi célú városrehabilitációs programjaként, a Tér-Köz Budapest pályázat keretén belül valósult meg az első közösségi kert, amelyet a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata megbízásából a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. kivitelezett. Célja, egy olyan közösségi programot magába foglaló zöld terület létrehozása volt, ahol a lakosok – egy nagyon méltányos áron bérbevett parcellán – saját fűszernövényeket és zöldségeket termeszthetnek, gazdálkodhatnak.

IMG_6282

A szakmailag összetett feladatban részt vettek a divízió egyéb szakterületei, vagyis a mélyépítésen kívül a kertészet és játszótéri karbantartók is. A kert felépítése az Agóra Lokálpatrióta Egyesület együttműködésében, és Illyés Zsuzsanna és Vágvölgyi Erika okleveles táj- és kertépítész mérnökök tervezésében valósult meg 15.760.000 Ft pályázati támogatással. A „Lőrinci Kertelő” mellett a nyár végéig másik két egység is felépül majd, a Központi Agóra és a ’63-as Emlékpark.

IMG_6156

Hensch Norbert, az Agóra Lokálpatrióta Egyesület elnöke hangsúlyozta, öröm és megtiszteltetés, hogy polgármester úr az egyesületüket kérte fel civil partnerként ennek a közösségi kertnek a megvalósítására, amely egy jelentős közösségformáló kezdeményezés első pillére is egyben. Az 1400 négyzetméteres kert egy korábban lepusztult területre épült, amely rehabilitációja nagy eredmény. Az Agóra egyesület megalakulása pedig azt is mutatja, hogy magánemberek is szeretnének tenni környezetük megújítása érdekében, amely kezdeményezésben az önkormányzat is partner.

IMG_6218

Ughy Attila polgármester megnyitó beszédében kiemelte; „Amikor körbenézünk itt a Lakatos lakótelepen láthatjuk, hogy az itt élő emberek megpróbálják belakni és otthonosabbá tenni környezetüket. Önkormányzatunk és vezetőségünk az elmúlt időszakban elég sokat tett azért, hogy a környezetünk ne csak megújuljon, hanem azt élni és használni is tudjuk. A közösségépítés és közösségteremtés jelszavával szeretnénk, ha a hagyományos régi faluközösségekhez hasonlóan itt is sokkal jobban egymásra találnának az emberek. Ezzel a kerttel bárki megélheti a falusi lét örömét és előnyeit a maga nosztalgiájával, ugyanakkor gondoktól mentesen.”

IMG_6234

„A most átadott kertet egy közösségi térnek szánjuk, amely az együttlétet erősíti. Ez a kert ürügy lehet arra, hogy a közel harmincöt család akik korábban nem találkoztak egymással, most megismerkedjenek, barátságokat kössenek, amely remélhetőleg a kerten is túlmutat. Szeretnénk visszahozni a régi gazdálkodások közösségi élményeit, amikor az emberek csoportosan, kalákában dolgoztak a betakarítások alkalmával, és a munkán kívül is számíthattak egymás segítségére. Az ember társas lény, sokszor kerülhet bajba és akkor szükségünk van egymásra. A jövőben próbálunk több hasonló kertet is létesíteni, hogy minél több embernek része legyen ebben az élményben.” – tette hozzá Ughy Attila polgármester.

IMG_6316

IMG_6326

IMG_6285

IMG_6360

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva