Lovagi tisztelet Madáchnak

Szerző • 2014-09-04 • Hírek, Művészet, Programok Lovagi tisztelet Madáchnak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1448

Frömmel Gyula festőművész „a Magyar Kultúra Lovagjának” című kiállítása szeptember 3-án 18 órai kezdettel nyílt meg a nagyközönség számára a Fehéren Feketén Galerie-ben. A kiállításnak Madách Imre halálának 150. évfordulója és emléke ad aktualitást.

2010FGYportré

Hogyan kezdődött a művészi pályafutása?

Szegény családból származom, ezért nem engedhettem meg magamnak, hogy művészeti iskolába nappali tagozaton járjak, ezért a munka mellett tanultam. Döntő fontosságú volt az életemben, hogy egy remek mester, Misch Ádám foglalkozott velem. Festővé válásom tehát igazán neki köszönhetem.

Ön a Magyar Kultúra Lovagja. Hogyan kapta meg a címet?

A katonaságnál mániámmá vált a katona művészet utáni kutakodás. A Magyar kultúrában köztudott dolog, hogy sok művész és költő maga is katona volt, és engem is nagyon érdekelt a kortárs katonai művészet. Számos kultúrával kapcsolatos pozíciót, teendőt láttam el a katonaságnál. A Falvak a Kultúráért Alapítvány pedig megkeresett és a művészetekért tett fáradozásaimat a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetéssel koronázta meg. Egyébként alapítólovag is vagyok.

hajnal_a_felsoovilaagban2007olaj_farost160x160

Mi a feladatköre egy alapítólovagnak?

Minden évben a Magyar Kultúra Lovagja avatógáláján én akasztom a nyakába az elismerést a friss díjazottaknak, amelyből évente harminchat cím kerül kiosztásra. Fontos, hogy folyamatosan keressük azokat a kisközösségekben élő embereket, akik a Magyar kultúra ébrentartásáért felelnek.

Az új kiállításának témája „Az ember tragédiája”. Miért éppen ezt a darabot választotta?

Középiskolás éveim óta az egyik kedvenc művem „Az ember tragédiája”, és aki ismer az tudja, hogy én az ilyen filozofikusabb műveket szeretem. Szerintem ez a mű a Magyar irodalom egyik csúcstalálmánya. Éppen ideje volt, hogy az illusztrációkat elkészítsem.

DSCF2159net

Milyen stílusban készültek az illusztrációk?

Grafikák, azon belül is monotípiák. Mind a tizenöt színt feldolgoztam, amelyeket sorszámozva lehet látni a kiállításon. Plusz érdekesség, hogy a képek mellett eredeti nyelvezettel még idézetek is a falra kerülnek.

Meddig lehet megnézni a kiállítását?

Nádasdi Mihály barátomnak köszönhetően hosszabb időn keresztül látogatható a tárlat a galériában, azaz szeptember 28-ig lehet megtekinteni a munkáimat.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva