Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

Szerző • 2014-10-29 • Hírek, Közélet Ma gyásznap van, ma sírhatunk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva868

Mindenszenteket és a Halottak napját ünnepeljük a hétvégén. Az ünnep lényegéről röviden.

November 1-je mindenszentek napja, az üdvözült lelkek emléknapja. Ez a megdicsőült egyház ünnepe. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először, a megemlékezés napjaként. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyház ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

Clipboard03

Mindenszentek nem tévesztendő össze a halottak napjával, a szenvedő egyház ünnepével, amelyet 998 óta tart meg az egyház a következő napon, tehát november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be ezt emléknapként. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a XIV. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének is nevezik. Ilyenkor sok helyen hosszan, akár egy-két órán át szólnak a harangok a holtak emlékére.
Halottainkra emlékezve, álljanak itt Ady Endre sorai a Halottak napján című verséből.

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
– Dobjuk el a tettető álcát:
ma gyásznap van, ma sírhatunk!

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva