Magabiztosan a csalók ellen

Szerző • 2019-06-19 • Hírek, Közélet Magabiztosan a csalók ellen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva436

Miért tudnak a csalók és a szélhámosok könnyen becsapni idős embereket? Azért, mert ahogyan a kor előrehaladtával az egészség romlik, a test egyre erőtlenebb, úgy a magabiztosság is csökken, és ez kiszolgáltatottá teszi őket. Mindezen azonban felül lehet kerekedni, vallja Tóth Jánosné, a Rózsa Nyugdíjas Klub vezetője – olvastuk a bp18.hu oldalon.

Több mint negyedszázada működik a Rózsa Művelődési Házban a Rózsa Nyugdíjas Klub. Más ilyen civil szerveződések is eredményesen tevékenykednek a kerületben, de a rózsások most azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy célul tűzték ki az időskorúak egyik fő problémájának megoldását: meg akarják előzni, hogy bármelyik tagtársuk csalók, szélhámosok áldozata legyen.

Mindig új trükkök

A csalók újabb és újabb trükköket eszelnek ki arra, hogy az idős emberektől pénzt szerezzenek. Nem soroljuk ezeket, az ilyen gondolkodású embereknek a mi tippjeink nélkül is bőven van ötletük, hogyan jussanak hozzá más félretett pénzéhez.
Azért kezdtünk el a dologgal foglalkozni, mert a tagjaink közül néhányan már áldozattá váltak – mondta Tóth Jánosné, a klub vezetője. – A rendőrség munkáját nagyban nehezíti, hogy sokan szégyellnek beszélni arról, hogy csalás áldozatai lettek. Pedig ez jót tenne a nyomozásnak, és ha megosztjuk egymással a tapasztalatokat, azzal abban is segíthetünk, hogy mások ne kerüljenek bajba.

Nem naivak!

Feltehető a kérdés, hogy miért olyan naivak a szépkorúak. Nem erről van szó, nem naivitásról, hanem az önbizalom hiányáról.

Tudja, ahogy az ember elhagyja a hetvenet, érzi, hogy az egészsége egyre fogy. Érzi, hogy bizonyos dolgokat már nem old meg olyan könnyedén, mint ötven-hatvan évesen, és ettől az önbizalma is fogyni kezd – magyarázta Tóth Jánosné. – Az önbizalom-hiányos embert pedig könnyebb megtéveszteni, rábeszélni olyasmire, amire más körülmények között nemet mondana.
A klubvezető ötlete egyszerű volt: szervezzenek beszélgetéseket, amelyek során megosztják a tapasztalataikat azok, akik már találkoztak csalókkal, és egy szakértő ismertesse, tudatosítsa a megelőzési technikákat.

Több lesz a nyugdíjas

A legtöbb tagunk egyedül él, de olykor-olykor nekik is be kell engedniük egy szerelőt vagy egy óraleolvasót. Tehát könnyű belátni, hogy bárki lehet áldozat – mutatott rá Tóth Jánosné.
A klubban évente több alkalommal szerveznek olyan találkozót, ahol a szóban forgó problémáról esik szó. A legnagyobb segítséget Keviczky Csilla rendőr hadnagytól, a kerületi kapitányság munkatársától kapják, aki szakértőként rendszeresen részt vesz a találkozókon, de tartottak már gyakorlati órákat a konfliktuskezelésről egyetemi tanárok és hallgatók is.

Sokat kell gyakorolni, ismételni, hogy éles helyzetben könnyebben jusson az ember eszébe, mit kell tenni – magyarázta a klubvezető, hozzátéve: – Érdemes komolyan venni a problémát.

Forrás: bp18.hu/K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva