Magyar felfedezők emlékezete – VIDEÓ

Szerző • 2015-10-13 • Hírek, Közélet Magyar felfedezők emlékezete – VIDEÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva734

Számos elismert magyar világutazó,felfedező tudós és kutató történetével is meglehetett ismerkedni a Nyugdíjas Akadémia október 10-i előadásán,és az önkormányzat első emeleti folyosóján rendezett kiállításon.

Az akadémia hallgatóit Ughy Attila polgármester köszöntötte, majd Kubassek János geográfus élvezetes előadásmódjával szinte visszarepített mindenkit egészen Julianus barát koráig, majd a képzeletbeli időutazás a XVIII. század végétől, Kőrösi Csoma Sándor születésétől a XX. század elejéig tartott.

nyugd01_bent

Ez idő alatt a fentieken kívül útitársai lehettünk olyan kiváló magyar felfedezőknek, mint az Afrika-kutató Magyar Lászlónak, Teleky Sámuelnek, AlmásyLászlónak, a rabszolgából lett tudósfeleségnek, Sass Flórának, vagy az ázsiai kontinenst, illetve az arab világot megismerni vágyó Vámbéry Árminnak, Stein Aurélnak, Széchenyi Bélának, és Germanus Gyulának.

nyugd04_bent

Tudósaink nemegyszer az életüket kockára téve vállalták a megismerés kalandjának minden szépségét, nehézségét és kockázatát. Ezek a kiváló emberek a XIII. századtól, Julianus barát utazásától kezdve összekötötték hazánkat a világ különböző tájaival. A mi kutatóinkat nem a gyarmatosítás vezérelte, hanem a megismerés szándéka, és az, hogy a távoli népek kultúráját megismertessék az itthoniakkal – mondta Kubassek János.

A nyugdíjas akadémián elhangzottakhoz kapcsolódó kiállítás tablói a magyar utazók élettörténete mellett korabeli fényképeket is tartalmaztak, amelyek még közelebb hozták a felfedezés úttörőinek

nyugd03_bent

mindennapjait a ma emberéhez. A 100-150 évvel ezelőtti használati tárgyak, sátrak, térképek, fényképezőgépek összehasonlítása a mai utazókat segítő, modern technikai eszközökkel pedig még inkább kiemeli, hogy micsoda nehézségeket kellett leküzdeniük a régebbi korok tudós vándorainak.

Az „Érintkezések” című kiállítás anyagát Sógor Csaba Európa parlamenti képviselő bocsátotta a kerület rendelkezésére.

A két évvel ezelőtt létrehozott tárlat eredeti célja az volt, hogy az Európa Parlamentben a világ elé tárja azokat az értékeket, amelyeket a magyar felfedezők alkottak, a világ különböző tájainak megismerése során – tette hozzá Kubassek János.

Nézze meg a WEBHÍRADÓ18 összeállítását is:

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva