Magyar Kultúra Napja Gryllus Dániellel

Szerző • 2019-01-22 • Hírek, Közélet Magyar Kultúra Napja Gryllus Dániellel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva380

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Gryllus Dániel és együttese lépett fel január 20-án a Rózsa Művelődési Házban. A zenés ünnepi műsor címe: Tíz példázat, melyet a zenészek tíz rövid magyarázattal láttak el.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg többnyire január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc, 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén költeményét, a Himnuszt. Érdekesség, hogy a költő nem élhette meg nagy művének a megzenésítését. A szakemberek szerint a Kölcsey-vers azért emelkedett ki a sorból, mert felekezetek fölött képes volt nemzeti gondolatokat megfogalmazni, de csak a megzenésítése után vált igazán jelentőssé és népszerűvé.

Az önkormányzat támogatásával létre jött előadás előtt Lévai István Zoltán, alpolgármester nyitotta meg az ünnepi rendezvényt.

Nagyon örülök, hogy ennek a szép ünnepnek – mely pontosan harminc éves hagyománnyal rendelkezik -, mi is otthont adhatunk évről évre – mondta. – Ilyenkor kap nagyobb figyelmet a kultúránk, amely nemzeti tudatunk erősítésében is fontos szerepet jelent. Mi itt, jól tudjuk mit jelent nekünk a kultúra, hiszen igen gazdag a kerület kulturális élete, sok lehetőség van a művelődésre. Több kultúrházunk és könyvtárunk van, számos képzőművész tekinti otthonának Pestszentlőrincet és Pestszentimrét, van múzeumunk, valamint jelentős zenekarunk. Közös feladatunk hagyományaink ápolása! A kultúra a jelenben hat, de a jövőt építi.

Végezetül az alpolgármester jó szórakozást kívánt a megjelenteknek a különleges koncerthez. Gryllus Dániel, mielőtt zenésztársaival elkezdte volna műsorát, néhány szót szólt a közönséghez:

Örülök, hogy itt is ünnepelhetjük a Magyar Kultúra Napját, hiszen több meghívásunk van az elkövetkező napokban, a fővárosban. A tíz példázatot másfél évvel ezelőtt jelentettük meg lemezen, a bibliai tárgyú verseket Sumonyi Zoltán írta, fogadják szeretettel – s már fel is csendült az első, A magvető című. Az egy óra alatt a következő példázatokat hallhattuk meg: A farizeus és a vámos, Lázár és a gazdag ember, A számvetés, A tékozló fiú, Vak vezet világtalant, Az irgalmas szamaritánus, Példázat a magát felmagasztalóról, A visszautasított meghívás és a Példázat a tallérokról. S mindezekhez rövid magyarázatot is adott a zenész, aki a koncert után dedikálta lemezeit. Míg aláírt a nézőknek, a következőket mondta lapunknak:

A dalsorozat az ősforráshoz visszatérve mai módon igyekszik megfogalmazni és tolmácsolni az evangéliumi tanítást, ahogy a korábbi bibliai dalaink is „tették”.

Gryllus Dánielnek és másik csapatának, a Kalákának az idén igen jelentős ünnepe lesz, hiszen fél évszázaddal ezelőtt alakult együttese! Ezt nemcsak idehaza, de külföldön, például Dél-Amerika több országában is megünneplik a zenészek.

Reméljük, ennek a nem mindennapi eseménynek, a jubileumi koncertnek, a Kaláka kerületi rajongói is részesei lehetnek Pestszentlőrincen vagy Pestszentimrén.

bp18.hu, Temesi László

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva