Magyar parlamenti gyorsírók nyerték meg a gyorsíró-világbajnokságot

Szerző • 2015-07-30 • Hírek, Közélet Magyar parlamenti gyorsírók nyerték meg a gyorsíró-világbajnokságot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1359

Magyar siker született a gyors- és gépíró-világbajnokságon, Budapesten. A gyorsírás kategória mindhárom dobogós helyén magyar versenyző végzett – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Gyorsírás kategóriában Ferenc Zsuzsa az első, Vicai Erika a második, Árvayné Dani Juditpedig a harmadik helyen végzett; mindhárman parlamenti gyorsírók – olvasható a közleményben. A világbajnokságot július 18. és 24. között rendezték meg Budapesten, 35 ország mintegy 550 versenyzőjének részvételével.

A világbajnokságokat kétévente tartják, az idei volt az ötvenedik. Legutóbb negyven éve, 1975-ben érkezett a mezőny a magyar fővárosba. Ferenc Zsuzsa a 2011-es párizsi világbajnokságon is megszerezte az első helyet.

Vicai Erika, kétszeres gyorsíró világbajnokunk korábban az origónak nyilatkozott arról, hogy mit érez akkor, amikor a parlamenti üléseken épp egy hadaró szónok beszél:
Rövidítésalkotási szempontból könnyebb megbirkózni egy ugyan hadaró, de nyelvtanilag pontosan, helyesen fogalmazó szónokkal, mert a rendszer nyelvtani-logikai rövidítéseken alapul. Ha valaki folyamatosan képzi magát, eljuthat a percenkénti négyszáz-ötszáz szótag/perc sebességig. ” – mondta Erika.

Külön érdekesség, hogy sokáig a 74 éves német dr. Manfred Kehrer volt világcsúcstartó idegen nyelvű gyorsírás kategóriában: 11 nyelven tudott jegyzetelni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva