Május 4-től enyhítenek a korlátozásokon, kinyithatnak az üzletek

Szerző • 2020-04-30 • Hírek, Közélet Május 4-től enyhítenek a korlátozásokon, kinyithatnak az üzletek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva449

Május 4-től enyhítenek a kijárási korlátozásokon, hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Este a Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök azt is elmondta, hogy Budapesten és néhány agglomerációs településen továbbra is marad a kijárási korlátozás. A részletek a következő napokban kerülnek majd nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet információja szerint első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra, majd a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyek is újra kinyithatnak.

A nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez, attól függően, miként alakul az egészségügyi helyzet – írja a Magyar Nemzet.

A vendéglátóhelyek esetén várható, hogy az étkezőhelyeken szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit a vendégtérben elhelyezhető létszám vagy a fogadható társaság mérete alapján, az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolság feltételével. Az is elképzelhető, hogy a mostani teljes tiltás után egyelőre úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, hogy ne fordulhasson elő tumultus. A nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó, írja a lap.

Várhatóan nemcsak a vásárlóknak, hanem a kereskedelmi egységek, szolgáltatók alkalmazottainak is használniuk kell majd az arcmaszkot. Ugyanígy a vendéglátóhelyek pincérei is maszkban kell végezzék a munkájukat.

Orbán a Facebook-on elmondta még, hogy az új szabályozás szerint

– Az üzletek időkorlátozások nélkül kinyithatnak.
– Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak.
– A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.
– A másfél méteres védőtávolság betartása, és az arc eltakarása vagy maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésben kötelező lesz az egész országban.
– Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják. Az időseket azonban továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva