Májusi séta Lőrincen

Szerző • 2018-04-21 • Hírek, Közélet, Programok Májusi séta Lőrincen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva626

Ismét sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínál az Urbitális Majális program azoknak, akik május 26-án szombaton részt vesznek a már a kerületünkben is hagyományossá vált várostörténeti sétán.

„Legyünk hűek az örökséghez” szlogennel szervez évről évre várostörténeti sétákat a XVIII. kerületben Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője és Kardos Gábor, a Települési Értéktár Bizottság tagja, egykori önkormányzati képviselő. A május 26-i program résztvevői a Bókay-kertnél lévő Herrich–Kiss-villától a Gloriett-lakótelepig ismerkedhetnek Pestszentlőrinc épített örökségével.

A túra a villától, vagyis a múzeum leendő székhelyétől (Margó Tivadar utca 116–118.) indul 15 órakor, és mintegy 3 órás sétára kell számítani, ezért kényelmes túracipő ajánlott. A felújítás alatt álló villaépület kezdi visszanyerni egykori fényét. A belső terek fokozatosan felveszik egy igazi múzeum hangulatát, gyűjteményi tárlók, interaktív technikai segédeszközök, tematikus terek várják már a látogatókat, bár a hivatalos megnyitóra még egy kicsit várni kell.

Grassalkovich I. Antal nevéhez fűződik Szentlőrinc újjászületése, amelynek területén majorságot létesített, 1762-ben pedig a központjában megépíttette a gyönyörű barokk stílusú kápolnát. Ezt a séta elején csak érintik a kirándulók, de a végén visszatérnek ide.

A Gloriett-lakótelepen reményeink szerint meg tudjuk látogatni kerületünk egyik legelegánsabb és legsikeresebb iskoláját. A Gloriett Sportiskolai Általános Iskola jelenleg a dél-pesti régió egyetlen olyan köznevelési típusú sportiskolája, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai Programigazgatósága is támogat – informált Kardos Gábor.

A Besence utcában ipari emlékeket keresnek fel a sétálók. Meglátogatják Stieber József „restaurátorműhelyét”, ahol az ipari gépész életre kelti a régi nagygépeket, Dutra traktorokat.

Mivel a programban épületbejárás is lesz, a szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők regisztráljanak a Tomory Lajos Múzeum telefonszámán (290-1585) vagy a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva