Már dolgoznak a Cséry-telep egykori hulladéklerakójának problémáján

Szerző • 2018-12-13 • Hírek, Közélet Már dolgoznak a Cséry-telep egykori hulladéklerakójának problémáján bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2121

A napokban ismét terítékre került a Cséry-telep egykori hulladéklerakójának problémája. A Greenpeace mérései káros anyagokat mutattak ki a közeli talajvízben. A kormányhivatal arról tájkoztatott, hogy a környezetvédelmi probléma felszámolását már érvényben lévő határozatok biztosítják és a közeljővőben konkrét intézkedések kezdődnek majd el.

A kormányhivatal azt írta közleményében, hogy a szennyeződés a lakossági terület felé is elindult, de a szennyeződés egészségügyi kockázatát felmérték, és a környéken élőket értestették. A beavatkozási tervek közül a legköltséghatékonyonyabb megoldás is mintegy 25 milliárd forint, a teljes kármentesítés a becslések alapján mitegy 10 évet vehet igénybe.

“A beavatkozás megkezdéséig a területen kiépített monitoring rendszer (22 db talajvíz-figyelő kút) üzemel, melyek vizsgálata komponensektől függően negyedéves, illetve féléves gyakorisággal történik, az adatokat a Főosztály részére meg kell küldeni. A beérkező adatok alapján megállapítható, hogy a korábbi tényfeltárási záródokumentációban szereplő adatokhoz képest jelentős változás, amely azonnali intézkedést indokolna, nem történt. A lakott területeken élőket a környezetvédelmi hatóság hirdetményi úton értesítette az eljárásokról és a döntéseiről. Jelenleg a tevékenység felhagyására vonatkozóan környezetvédelmi működési engedély, a feltárt szennyeződés felszámolása érdekében (műszaki) beavatkozás végzésére kiadott kötelezés van érvényben. A beavatkozási terv szerint a hulladéklerakó legszennyezettebb részét vízzáró módon elszigetelik a környezettől, a talajvizet pedig megtisztítják. A tervezett (műszaki) beavatkozással a lakossági területek talajvizének tisztítása is meg fog történni. A kármentesítés végeztével pedig megtörténik a hulladéklerakó rekultivációja” – írta a kormányhivatal.

A fotó illusztráció: pixabay.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva