Már érnek a cseresznyék!

Szerző • 2018-05-12 • Hírek, Könnyű Már érnek a cseresznyék! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva222

A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

Megjegyezték, hogy a tavaszi, nyár eleji időjárástól függően az utóbbi öt évben 15-20 ezer tonna között mozgott a termés.

Magyarországon összesen 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest (mintegy 600 hektár), Heves (500 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (430 hektár) és Bács-Kiskun megyében (340 hektár) vannak.

A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül van, és elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba irányul. A cseresznyeimport ezzel szemben eléri a 2-3 ezer tonnát, amelynek nagy része Törökországból érkezik, amikor a magyar áru is a piacon van. Az agrárkamara szerint mindez azt mutatja, hogy a cseresznyetermelés fejlesztésében további lehetőségek vannak, mert a magyarországi termelés még a belföldi fogyasztói igényeket sem tudja teljes mértékben kielégíteni.

A cseresznye nagyobb része (kb. 82%) víz, van benne némi szénhidrát (16%), 1 %-a pedig protein, vagyis fehérje. Van benne C-vitamin, élelmi rost, és egy csomó más vitamin, ásványi anyag is. Ha valaki diétázik, óvatosan bánjon a cseresznyével, hiszen a benne lévő szénhidrát nagy része gyümölcscukor, ami semmivel sem jobb, mint a sima cukor.

Az Önök utcájában van cseresznyefa?

Forrás: MTI/Wikipédia
Fotó: http://gazigazito.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva