Már gyakorolják az augusztus 20-ai tűzijátékot

Szerző • 2015-08-12 • Hírek, Közélet Már gyakorolják az augusztus 20-ai tűzijátékot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1402

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról – mondta a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka szerdán Budapesten, az újpesti hadikikötőben tartott sajtótájékoztatón.

Csurgó Attila elmondta: a tűzijátékra a szentesi Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel közösen két 110 tonna teherbírású hídkompot állítanak össze. A két alakulat az újpesti hadikikötőben már meg is kezdte a gyakorlást – tette hozzá.

Az ezredes kiemelte: a tűzijáték lebonyolításában való közreműködésük számukra egy jó kiképzési lehetőség is egyben.

Mint példaként megjegyezte: katasztrófavédelmi helyzetben, például egy árvíz során más módon megközelíthetetlen helyekre ilyen eszközökkel szoktak homokzsákokat, védműveket vagy akár egy gát felrobbantásához robbanóanyagot is szállítani.

Proháczka Zoltán, a feladatra kijelölt katonák helyszínparancsnoka hozzátette: a tűzijáték lebonyolításával megbízott pirotechnikai cég munkatársai augusztus 17-én kezdik telepíteni a rakétákat a pontonokra, homokzsákágyazatba.

A honvédség hadihajói augusztus 20-án két-három órával a tűzijáték kezdése előtt vontatják ki a pontonokat az újpesti hadikötőből a helyszínre.

Emiatt augusztus 20-án este 20 óra 30 perctől a tűzijáték végéig a kereskedelmi és személyi hajózásra vonatkozóan teljes folyamzárat rendelnek majd el.

A Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala által lefolytatott közbeszerzési eljáráson a Leskovics Pirotechnika Kft. nyerte el a tűzijáték végrehajtását. A cég vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is látványos programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel.

Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára korábban az MTI-nek adott interjújában is elmondta: az idei tűzijátékot még a tavalyinál is olcsóbban szervezik meg. A honvédségi közreműködés révén bruttó 20 millió forinttal lehet olcsóbb az idei tűzijáték. A teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió forint lesz.
A tűzijátékot ugyanaz a Leskovics Pirotechnikai Kft. bonyolítja le, ami a tavalyit is, ezért várhatóan hasonló színvonalra számíthatunk, mint akkor. Egy nagy, láthatatlan különbség azért lesz a tavalyi rendezvényhez képest: 20 millió forinttal olcsóbban valósítják meg a látványos show-t.

Azok a 18. kerületi olvasóink, akik nem a kőbányai Blues Fesztiválon szeretnének tűzijátékot nézni, de mégsem tudnak, vagy nem szeretnének Duna partján tartózkodni augusztus huszadikán, azok akár okostelefonon is végignézhetik a főműsort a MinDig TV nevű alkalmazás segítségével.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva