Már járnak az első e-jegyes buszok a dél-budai vonalakon

Szerző • 2018-01-09 • Hírek, Közlekedés Már járnak az első e-jegyes buszok a dél-budai vonalakon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva779

Tesztüzemben bár, de ma, azaz január 9-én indult útnak először a fővárosban az első olyan busz, amelyet felvérteztek az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó érvényesítő készülékkel.

Az utasok még nem tudják használni a készüléket, de a cél az, hogy a BKK és a busz gyártója (Scheidt & Bachmann) tapasztalatokat szerezzen még azelőtt, hogy elkezdenék más buszokra is legyártani a készülékeket.

A RIGO-ként ismert elektronikus jegyrendszer felváltja a papírra nyomtatott jegyeket: a jövőben mindössze annyi lesz a dolgunk, hogy hozzáérintjük a közlekedési kártyát a készülékhez, a buszokon, a villamosokon és a metró bejáratánál. Most a háttérrendszer próbája zajlik, a szoftverbeállításokat, az adatkapcsolatot és a hatótávot tesztelgetik.

“Az első – érvényesítő készülékkel felszerelt – MAN busznak a BKK egyik alvállalkozója, a VT-Arriva az üzemeltetője, így eleinte a dél-budai vonalakon fog közlekedni, de később már városszerte találkozhatunk a sárga madárkás busszal, hisz Budapest majd minden vonalán végig kell mennie.” – írja a welovebudapest.com.

A buszokat tehát a sárga rigóról ismerhetjük fel. A RIGO rendszerben később e-személyivel is lehet majd utazni, egy virtuális egyenlegről vonódik majd le az utazások ára.

A lap szerint az eszközöket még valamikor az idén elkezdik tömegesen telepíteni, az állomásokon és a járműveken hamarosan elkezdődhetnek a kihelyezés előkészítő munkálatai. A buszon minden ajtónál lesz majd ilyen a kijelzővel ellátott érvényesítő készülék, ami remélhetőleg véget vet majd az első ajtóknál való tülekedésnek. Összesen 10 ezer készüléket gyártanak, de az elsődleges információk szerint 2500 járműre telepítenek belőlük. Az éles beüzemelés előtt lesz még egy hosszabb átmeneti időszak is, ekkor a régi és az új rendszer egyhuzamban működik majd.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva