Marczell György Főobszervatórium: “nem rossz” itthon a levegő

Szerző • 2019-03-21 • Egészség, Hírek Marczell György Főobszervatórium: “nem rossz” itthon a levegő bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva907

A Gilice téren található Marczell György Főobszervatórium fogadta az érdeklődő újságírókat március 19-én. Megtudták többek között azt is, hogy nemzetközi összehasonlításban a levegő minősége Magyarországon nem is annyira rossz, a környező országok jobban szennyezik a levegőt, mint mi.

A laikusok is tudják, hogy az obszervatórium elnevezés tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. Azt már kevésbé, hogy ezt a pestszentlőrinci bázist 1952-ben, elsősorban a magas-légköri megfigyelésekre hozták létre. A létesítmény időközben számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont – írta az InfóVilág.

Megjegyezték, hogy az obszervatóriumba befutott adatok értékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) végzi, amely manuális és automata mérőhálózatból épül fel. A személyzettel működtetett hálózat pontjain gyűjtött mintákat laboratóriumban elemzik.

Ami pedig a levegőnk minőségét illeti, a következőket tudtuk meg a cikkből:
nem rosszak az itthoni, éves trendek, például ózon tekintetében eléggé jól állunk
de a fűtési időszakban (ami még most is tart!) sokan tüzelnek nedves fával, ronggyal, sőt PET-palackkal is, ami nagy baj
kazánnal, gázzal melegedő háztartások is sokat tehetnének a fűtés-korszerűsítésért, hőszigeteléssel javíthatnák az épületek energetikai mutatóit
az utóbbi évtizedekben az autóipar is nagy lépéseket tett a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, azonban e területen is van még tennivaló, nem is kevés.
Bár elsősorban a korszerűtlen fűtést és a közlekedést okoljuk a légszennyezésért, ám nem ártana megfékezni a mezőgazdaságból és az energiaszektorból származó légszennyezést sem. Épp a napokban javasolták uniós képviselők, hogy a jövőben kapcsolják össze mezőgazdasági támogatásokat a légszennyezés mértékével. „Jelenleg az ammónia, a dinitrogén-oxid és a metán túlzott kibocsátásáért az élelmezési és gazdálkodási rendszereink a felelősek” – fogalmaztak az európai honatyák.

Akit bővebben is érdekel a levegőtisztaság-védelem, vagy a pillanatnyi levegőminőségi helyzetkép online tájékozódhat a hazai mérőhálózat honlapján.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva