Marosi Ádám: Rengeteg lehetőség van a kerületben, és jó úton vagyunk!

Szerző • 2014-06-03 • Könnyű, Polgármester, SportHozzászólások (0)3737

Szülőföldje a XVIII. kerület,  Junior Prima-díjas, a londoni olimpián bronzérmet szerzett, sokszoros világ- és Európa-bajnok, a Budapest Honvéd Sport Egyesület versenyzője, akit 2010 óta minden évben sportága legjobbjának választanak. Ő Marosi Ádám öttusázó.

Az egyébként főhadnagyként (!) az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál szolgálatot teljesítő atléta katonás elhivatottsággal tölti szabadidejét az ifjú sportolókkal. Célja, egy értékközpontú és jó szociális érzékkel rendelkező új sportgeneráció kinevelése.

Milyen kötődésed van a kerülethez?

Marosi Ádám: Világéletemben a kerületben laktam, itt töltöttem a gyerekkoromat, és bár az előző párkapcsolataim miatt voltak kitérők, igazi otthonomnak mindig a 18. kerületet tekintettem. Jelenleg is itt élek, és imádom benne a zöldövezetet, a rengeteg parkot, a Péterhalmi erdőt. Ez egy nagyon nyugis és élhető kerület.

3177_0

Nagyon erős a kerületben az öttusa jelenlét, mi ennek az oka?

Marosi Ádám: A “18.” nagyon sportcentrikus kerület, ha jól tudom itt vezették be először a mindennapos testnevelést is. Szerintem ez nagymértékben meghatározza egy kerület jövőjét. Jó látni, hogy más sportágak is, mint a kézilabda, a labdarúgás igen népszerű a fiatalok körében, ezért rengeteg gyerek sportol. Ezért került ide az ifjúsági négytusa világbajnokság is, hátha még többen kedvet kapnak ehhez az összetett, és izgalmas sportághoz. Remélem a jövőben minél több hasonló kaliberű eseménynek adhat otthont a kerület.

IMG_9485

Milyen volt látni a vb-szereplőket?

Marosi Ádám: Nekem nagyon tetszett, mert szeretem figyelni az új, tehetséges fiatalokat. Nagyon bízok benne, hogy az elkövetkezendő 4-5 évben már felnőtt világeseménynek is otthont adhatnak a Lőrinc2000 SE létesítményei.

Mi kell ehhez?

Marosi Ádám: Sokat lendítene az öttusán még egy nagyobb uszoda, de nem panaszkodhatunk, hiszen jók az adottságok. Rengeteg olyan helyszín van itt, ahol magas színvonalú versenyeket lehet szervezni. A tervek szerint a mezeifutó bajnokságok is nálunk lesznek, és a Lőrinc2000 SE öttusa szakosztály is beindul. Úgyhogy jól haladunk, csak így tovább!

1965_0

Sokat teszel gyakorlatban is az utánpótlásért, hiszen ingyen lovagoltatsz a saját lovadon…

Marosi Ádám: Meg kell szerettetni a gyerekekkel az öttusát, amit a lovagláson keresztül a legegyszerűbb. A Nemzeti Lovardában nálam a lovaké a főszerep, így amikor van rá mód, oda is jöhetnek hozzám a fiatalok élményeket gyűjteni. Fantasztikus érzés, amikor sikerül a rohanó, TV- és internetfüggő világból kiszakítani őket. Itt megtapasztalhatják milyen együtt dolgozni és mozdulni egy közel 300 kilogrammos élőlénnyel. Ezt az érzést szeretném másokkal is megosztani.

horse-and-pony-1371654956LQs

KecskemetWorldCup-3922-620x435

Miért ajánlod az öttusát?

Marosi Ádám: Mert hihetetlenül változatos. Öt teljesen különböző sportágról beszélünk, amik egyrészt kiegészítik egymást, másrészt nem. Van benne úszás, de lóval is kell foglalkozni. A vívás egy küzdősport, ahol szemtől szemben, az ész és taktika segítségével kell legyőznöd az ellenfeled. Aztán futnod is kell, sőt fegyverrel célba lőni. Ha az atlétika a sportok királynője, akkor az öttusa a sportok királya.

1964_0

(Balogh Gábor sportdiplomata az öttusa kerületi kiválósága)

Milyen céljaid vannak a kerületben az öttusa megerősítésére?

Marosi Ádám: Én vagyok a kerület “sportarca”, így mindent megteszek, hogy kihozzam ebből a legtöbbet. Balogh Gábor – volt öttusázó – nagyon jó barátom, szintén ennek a kerületnek a szülötte, és a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. Vele közösen szeretném felépíteni ezt a jövőképet, erősíteni a sportági tehetségkutatáson. Például örülnék, ha egy vívó, vagy lovas szakember bejárná a kerület, házhoz menne, és megkeresné a tehetségeket. Az új, kiemelt sportági támogatási rendszerrel pedig már nem a szülőnek kell mindent finanszírozni. Ezért hiszem, a jövőben magas szinten tud fejlődni a sportág, itt a XVIII. kerületben is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva