Még egy lépés az egészségért!

Szerző • 2015-03-24 • Egészség, Hírek Még egy lépés az egészségért! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva920

Vércukor- és koleszterinszint-mérés, hasi ultrahang, nőgyógyászati és urológiai vizsgálat várta a helyi lakosokat a pestszentimrei Pintér Kálmán Szakrendelőben a kerület első tavaszi szűrőnapján.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának támogatásával évek óta rendeznek térítésmentes lakossági egészségmegőrző szűréseket a Thököly úti Zsebők Zoltán Szakrendelőben, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben.

Az idei első tavaszi szűrőnapon, március 22-én azonban egy új helyszínen, a Nemes utcai Pintér Kálmán Szakrendelőben fogadták a pácienseket, ahol a laboratóriumi vizsgálat keretében vércukor- és koleszterinszintet mértek, valamint hasi ultrahangvizsgálatot végeztek. Emellett az urológián felmérték a vese, a hólyag, a prosztata és a külső genitáliák állapotát, a nőgyógyászaton pedig emlő- és méhnyakrákszűrésen lehetett részt venni.

A szűrővizsgálatok célja az volt, hogy az érdeklődők néhány óra alatt több szakterületet átfogó kivizsgáláson vehessenek részt általános egészségügyi állapotuk felmérése érdekében. Így jó lehetőség volt ez azoknak is, akiknek a hétköznapok során nincs idejük hosszú órákat a váróteremben üldögélni. A szűrővizsgálatra csaknem nyolcvanan érkeztek a rendelőbe, akik többsége a laborvizsgálatra és a hasi ultrahangra jelentkezett.

Dr. Horváth Zsolt nőgyógyász elmondta: örömmel tapasztalta, hogy nagy volt az érdeklődés a nőgyógyászati vizsgálat iránt, és kapacitásuk alapján a maximális számú pácienst tudták fogadni. Szakmai szemmel viszont sajnálta, hogy a méhnyakrák szempontjából a leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozó nők közül kevesen éltek a lehetőséggel. Ugyanakkor azt reméli, hogy az érintett 40–50 éves nők a hétköznapok során rendszeres időközönként felkeresik az orvosukat, hiszen a méhnyakrák már korai stádiumban jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető.

BP18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva