Meg kell tanulni tanulni

Szerző • 2018-03-01 • Hírek, Oktatás Meg kell tanulni tanulni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva826

Jól kezdődött a Kossuth téri Sztehlo gimnázium tanárainak az éve. Meghívást kaptak a londoni BETT-re, a világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállítására.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium három pedagógusa vehetett részt január 23–26. között a BETT-en, vagyis a British Educational Trade and Technology Show-n. A világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállítását 33. alkalommal rendezték meg, s azon több mint 850 cég, valamint közel 35 ezer látogató vett részt. A szakmai találkozó keretében a résztvevők a digitális pedagógia nyújtotta előnyökkel, a teljesítményt javító módszertani megoldásokkal ismerkedhettek meg.

Csodák palotája

Hatalmas LED-kivetítők, zsúfolásig telt előadóterek, modern hangtechnika, nyüzsgő tömeg, kisebb-nagyobb robotok, számítógépek, képernyők, tabletek. Mintha a jövőbe csöppentünk volna, de ez a valóság volt – kezdte a beszámolóját a Sztehlo gimnázium tanára, Németh Krisztina.

A három pedagógus utazását az iskola mellett az IVSZ, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége támogatta.

Bármelyik előadáson vettünk is részt, az előadók mondandójában több közös pontot fedezhettünk fel. Valamennyien hangsúlyozták: ahhoz, hogy ne a múltnak, hanem a jövőnek neveljük az eljövendő generációkat, alapvető szemléletváltásra van szükség az oktatásban – mondta a pedagógus. – A jövő munkavállalóit nem tesztekre kell felkészíteni, mert az élet nem azokból áll. Közös munkára, együttműködésre kell nevelnünk a gyerekeket, a diákokat. Ennek módja az együttes, kooperatív problémamegoldás. Már jelenleg is előtérbe kerülnek az emberekkel való együttműködéshez kapcsolódó készségek, s ez a jövőben még inkább így lesz.

Aktívan, elkötelezetten

Németh Krisztina a kiállításon hallottak alapján azt is kiemelte, hogy a jövő dolgozóinak jó, egyre jobb kommunikációs készséggel kell rendelkezniük. Képesnek kell lenniük például arra, hogy felkutassanak és kiértékeljenek új tudásforrásokat, s azokat felhasználva másokkal közösen megoldásokat dolgozzanak ki.

Amikor az iskolában a tantervekből indulunk ki, nem biztos, hogy ezt a célt szolgáljuk. Meg kell tanítanunk a diákokat tanulni. Fontos az aktív tanulói részvétel, az elkötelezettség megélése. Ha a diákjainkat valós problémák elé állítjuk, segíthetjük őket abban, hogy kritikusan gondolkozzanak. Ha azt szeretnénk, hogy jól boldoguljanak, modelleznünk kell az elvárt viselkedésmintákat, és gyakoroltatnunk kell azokat. Ebben segítségünkre lehet a számítógép, mert annak köszönhetően egyszerre többen, akár sokan dolgozhatnak ugyanazon a problémán, s ez az, amit a munkájukban elvárnak majd a jelenlegi tanítványainktól.

Már a küszöbön áll…

Felvetődik az is, hogy milyen akadályok állhatnak a megvalósítás útjában, milyen feladatokat kell elvégezni a digitális átállás érdekében.

A legfontosabb a megbízható szélessávú internet kiépítése az iskoláinkban. Fel kell készülni az együttműködésen alapuló tanórai munkaformákra is, mert ez a jövő – véli a Sztehlo pedagógusa, aki szerint a tanulmányút résztvevőiben tudatosult, hogy a digitális jövő már a küszöbön áll, s be kell engedni az iskolákba.

Hazánk első alkalommal volt jelen önálló pavilonnal a BETT-en, amit nagy sikerként élhetünk meg – összegezte az intézmény igazgatója, Vicziánné Salla Ildikó.

bp18.hu, Róth Fernec

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva