Még több figyelem az egészségügyre

Szerző • 2015-11-14 • Hírek, Közlekedés Még több figyelem az egészségügyre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva917

Göncz Árpád, a demokratikus Magyarország első köztársasági elnökének emléke előtt tisztelgett a képviselő-testület legutóbbi ülésén, amelyen több fontos döntést is hoztak az egészségüggyel kapcsolatban.

Beszáll a kerületi sportélet támogatásába a soroksári Decathlon. Az önkormányzat régóta jó kapcsolatot ápol az áruházat működtető céggel, amelynek képviselője a november 12-i képviselő-testületi ülésen elmondta: bár az áruházuk Soroksáron található, vevőkörének zöme a XVIII. kerületből szerveződik. Ezért is tartják fontosnak, hogy kapcsolatuk e városrésszel tovább mélyüljön. A sportszerforgalmazó egymillió forintot ajánlott fel a helyi sportszervezetek, közösségek támogatására. Ezt az önkormányzat újabb egymillióval egészíti ki, és a teljes összeget minden évben pályázat útján osztja fel. A képviselő-testület támogatta az erről szóló megállapodás aláírását.

Támogatják a gondozást

A modern nyugati társadalmak számára egyre nagyobb kihívást jelent az időskori demencia. A betegség a rövid távú emlékezet leépülésével jár, ami egy idő után alkalmatlanná teszi az idős embert arra, hogy gondoskodjék magáról. Az ilyen betegek ellátásához szakemberre van szükség, nem elegendő az otthoni gondozás, amely ráadásul növekvő terhet ró a család többi tagjára. A képviselő-testület most úgy döntött, hogy támogatja a Somogyi László Szociális Szolgálatnak helyet adó épület átalakítását. Ez minimális anyagi ráfordítást kíván az önkormányzattól, miközben lehetővé válik, hogy a szolgálat 2016. március 1-jétől önként vállalt feladatként demens személyek nappali ellátásáról is gondoskodjék.

Az idős emberek ellátásához kapcsolódik a testület egy másik döntése is. A Somogyi László Szociális Szolgálat önkormányzati támogatással 68 készüléket működtet a házi segítségnyújtást lehetővé tevő jelzőrendszerében. Az elmúlt egy hónapban lehetőség nyílt egy új szolgáltató modernebb, az egyéni igényekhez jobban igazodó rendszerének tesztelésére. A rendszer bevált, ráadásul költséghatékonyabban üzemeltethető. A képviselők ezért az új rendszer alkalmazásáról döntöttek.

Felújítják a rendelőt

Szükségessé vált a Béke téri orvosi rendelő komplex felújítása. A részben önkormányzati tulajdonú épületet a hetvenes években húzták fel. Az önkormányzat a saját részein először 2012-ben végzett felújítást: ekkor a felnőtt háziorvosi rendelő újult meg, majd 2014-ben kicserélték a földszinti nyílászárókat, és felújították a külső csatornarendszert. A testület most a gyermekorvosi rendelő teljes belső felújításáról határozott. Mindkét rendelő fűtési-hűtési hálózatát korszerűsítik, valamint szigetelik a homlokzatot és a tetőt. A külső környezet, így a kerítés és az útburkolat megújulása ugyancsak szerepel a tervek között.

Gyermekorvos kerestetik

Ritka lehetőséget ragad meg az önkormányzat arra, hogy enyhítsen a gyermekorvoshiányon. A kerületben ugyan tizennyolc kiváló szakember dolgozik, ám egy gyors felmérés kimutatta, hogy közülük mindössze hárman negyven év alattiak, heten negyven fölött, nyolcan pedig hatvan fölött vannak. Ez a szám is mutatja, hogy a szakma „öregszik”, ami javarészt az orvosok külföldi munkavállalásának tudható be.

A Magyar Rezidens Szövetséggel kötendő megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy amennyiben az önkormányzat által támogatott egészségügyi szolgáltató hozzájárul egy rezidens tanulmányi költségeihez, garantáltan egy fiatal végzett orvost kap majd cserébe. Az önkormányzat tehát a döntés alapján részt vesz ebben a támogatói rendszerben.

bp18.hu, Kerékgyártó György

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva