Megbüntethetik az autósokat, ha nem tartanak jobbra

Szerző • 2015-07-31 • Hírek, Közlekedés Megbüntethetik az autósokat, ha nem tartanak jobbra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva856

Kötelező a jobbra tartás az utakon – erre a KRESZ-szabályra hívja fel az autósok figyelmét a Magyar Közút Zrt. A párhuzamos közlekedésre alkalmas, kettőnél több sávos úttesteken, tehát az ilyen adottságokkal rendelkező autópálya szakaszokon is érvényes a jobbra tartás kötelezettsége, de mivel ezt sokan nem tartják be, a Magyar Közút tájékoztató táblákat (képünkön) helyezett ki az autópályákra.

A KRESZ szerint „az olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom rendelkezésére két vagy több forgalmi sáv áll (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest), ott a folyamatos közlekedésre szinte mindig a külső, jobb szélső forgalmi sávot kell igénybe venni.” Ez tehát a kettőnél több sávos autópályákon is érvényes. A tapasztalatok szerint az autósok ott, ahol legalább három forgalmi sávot használhatnak, inkább a középső és belső sávot választják, nem sorolnak ki a külső sávba, kivéve, ha lassan mennek. Ezzel viszont közlekedési dugókat és balesetveszélyes helyzetet is okozhatnak.

Ezért a Magyar Közút Zrt. tájékoztató jellegű táblákat helyez el elsőként az M7-es autópályán, hogy senki ne felejtse el a jobbra tartást. Arra kérik a sofőröket, hogy ha éppen nem előznek, akkor vegyék igénybe a külső sávot. A szabályszegők több tízezres bírságot is kaphatnak.

A fővárosi utakon, lakott területen bár a belső forgalmi sávban (sávokban) is szabad haladni, de csak úgy, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban (de szabályosan)  haladó járművek közlekedését nem akadályozza!
 
(Címlapkép: feol.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva