Megbüntették parkolás miatt? Ez a cikk önnek szól!

Szerző • 2015-09-23 • Hírek, Közlekedés Megbüntették parkolás miatt? Ez a cikk önnek szól! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2165

A Kúria törvényellenesnek minősítette az eddig érvényben lévő fővárosi parkolási rendelet két pontját is. Mint kiderült, a főváros jogtalanul határozta meg azt az öt napos határidőt, hogy az érvényes jegy bemutatására öt munkanapos jogvesztő legyen a határidő, és azt is, hogy ezt az autósok havonta csak egyszer, és csak akkor tehetik ezt meg, ha nem tartoznak.

A fővárosi parkolási szabályokkal kapcsolatos bírói kifogás eredetileg egy mozgáskorlátozott utólagos jegybemutatásának ügyét vitte a legmagasabb fórumra.

A Kúriának köszönhetően végre eltörölték azt a pontot a parkolási rendeletből, mely szerint a nem jól látható helyen levő parkolási jegyet a kiszabott bírság elkerülése érdekében „az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapos jogvesztő határidőn belül” lehet csak bemutatni. 
Továbbá immár elfelejthetjük azt a jogtalan előírást is, amely szerint a parkolójegy utólagos bemutatását naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal lehet megtenni.

A változtatások számos parkolási bírság miatt folyamatban levő eljárást érintenek.
Néhány fontos információ a parkolási bírságról. A már befizetett pótdíj után érkező felszólító levelet is komolyan kell venni, ilyenkor a befizetést érdemes igazolni az ügyfélszolgálaton.

A pótdíj az idő múlásával „hízik”: ha 15 napon belül kiegyenlíti valaki a tartozást, akkor 41 órányi parkolási díj helyett 13 vagy 15 órányi díjat kell fizetni (utóbbi akkor, ha a díjfizetési időszak 8-20 óráig tart).

A pótdíjról az autóst 60 napon belül kell értesíteni (ez jogvesztő határidő), a követelés elévülési ideje pedig két év, késedelmi kamat nem számítható fel (ezt a 1988. évi I., aktualizált – vagyis többször módosított – törvény 33/B. § (5) bekezdése írja elő)
Nem jogos a bírság, ha az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdőidőpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő (ezt a jegy, vagy vásárlás visszaigazolásának bemutatásával bizonyítani kell.

Forrás: azenpenzem.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva