Megérkezett a lappföldi Mikulás

Szerző • 2014-12-03 • Család, Hírek Megérkezett a lappföldi Mikulás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2567

A Mikulás, azaz Joulupukki, ahogy a finn gyerekek hívják őt, a messzi lappföldi városból, Rovaniemiből érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a Finnair Joulupukki járatával december 1-jén.

Az igazi Mikulás most 12. alkalommal látogat el Magyarországra. Az eredeti forgatókönyv szerint Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete mellett a XVIII. kerületi óvodások és a lipóti általános iskolások is a repülőgépnél üdvözölték volna Joulupukkit, azonban az időjárás egy kicsit módosította a programot, így a szakadó eső miatt a gyerekek a repülőtér egyik várótermében találkozhattak vele.

Lapp, de magyarul köszönt

Joulupukki magyar szavakkal és édességekkel köszöntötte a gyermekeket, akik cserébe dalokat énekeltek neki. Ezt követően a Kerekerdő óvoda Vadvirág tagóvodájának apróságai és a lipóti kisiskolások buszba ültek, hogy ismét találkozhassanak a fehér szakállúval, aki a vecsési Airport Hotelbe tartott, ahol már várták a helyi Bálint Ágnes óvoda ovisai. A gyerekek itt is énekeltek a Mikulásnak, sőt maguk készítette rajzokkal is megajándékozták őt. Joulopukki cserébe tolmács segítségével arról mesélt nekik, hogy milyen messziről jött, és hogy ott, ahol ő lakik, már egyméteres a hótakaró, és még nincs vége a hóesésnek… Természetesen a Mikulás is hozott ajándékokat, amiket magyar szavak kíséretében egyenként nyújtott át a gyerekeknek.

December 6-án Dél-Pesten a Mikulás
Joulupukki pár napig a vidéki városokat járja, ellátogat Hodászra, Salgótarjánba, Veszprémbe, Győrbe és Ajkára. A hivatalos programon kívül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hodászi cigánytelepen lévő Angyalok Kertje görög katolikus óvodát is felkeresi. A dél-pesti gyerekek a kispesti központi játszótéren találkozhatnak vele, december 6-án 19 és 20 óra között.

Egyhetes itt tartózkodása alatt Joulupukki több várost és falvat látogat meg, a nyilvános találkozók mellett felkeres iskolákat, óvodákat és árvaházakat is. Látogatása során részt vesz egy gyermekpartin, amelyet az UNICEF szervez, hogy felhívja a figyelmet a világ más tájain élő nehezebb sorsú gyerekekre. Hagyományos módon idén is részt vesz a Mikulásgyár jótékonysági akciójának megnyitóünnepségén. A kezdeményezés révén már tíz éve kapnak ajándékot karácsonyra a magyarországi szegény gyerekek.

Clipboard02

De hol lakik a Mikulás?

A Mikulásnak a legenda szerint Lappföldön, egészen pontosan Korvatunturiban, azaz Fül-hegyen van az otthona. A nyúlfülre emlékeztető kopár hegyoldal tulajdonképpen a Mikulás füle, amellyel egész évben hallgatja, hogy a gyerekek jók voltak-e, vagy rosszak. A hegy gyomrában üzemel a szupertitkos játékkészítő manufaktúra. Joulupukki a feleségével és a skandináv népmesék legendás alakjaival, a szorgos manókkal éldegél ott időtlen idők óta. A lapp mesék szereplőin kívül közönséges halandó be nem teheti a lábát a titkos üzembe.

A közeli Savukoski település lakói a rászoruló és beteg állatok segítőjeként tisztelik Joulupukkit.
Az ötvenes évektől kezdve a gyerekek egyre gyakrabban találkozhatnak szeretett Mikulásukkal, aki olyan hatalmas levélforgalmat bonyolít le a világ valamennyi országának gyermekeivel, hogy a finn posta külön postahivatalt nyitott neki Napapiiriban, amelyet Mikulás-faluvá nyilvánítottak.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva