Megfűszerezik a hétköznapokat

Szerző • 2014-10-07 • Fejlesztések, Hírek, Zöld környezet Megfűszerezik a hétköznapokat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1154

Helyi diákok által művelt közösségi fűszerkertet alakítottak ki a Kossuth téren. Az új szabadtéri bútorok már messziről odavonzzák az embereket.

A Kossuth tér megújításának tervezete 2013 szeptemberében nyert támogatást a Tér-Köz fővárosi városrehabilitációs pályázaton. A terv lényege a Kossuth tér gazdaságosan kialakítható és fenntartható szabadtéri és építészeti megújítása, a környező utcákkal való közvetlen kapcsolat kialakítása, a terület új arculatának megteremtése. A tervezők arra törekedtek, hogy a tér eredeti szerkezetét megőrizve egy, a mai igényeknek megfelelő városi park, közösségi tér jöjjön létre.

5067_0

A pályázat részeként a kerületi önkormányzat és a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium fűszerkertet létesített a park iskolához közel eső szegletében. A kertet október 3-án Ughy Attila polgármester és Kalina Katalin, a gimnázium igazgatója adta át. A kertben madáretető és -itató, egyedi ülőbútorok, asztalok, padok és ágyástájékoztatók is helyet kaptak. Ezeket a tanulók szakértő segítséggel maguk tervezték, festették és szerelték össze.

A fűszerkert fenntartója a későbbiekben az iskola lesz, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. támogatásával. A diákok a növényeket a biológiaórák részeként fogják gondozni. A jövőben a park funkcióit kiszolgáló épületet is emelnek a téren, amelyben kávézót, közösségi galériát, nyilvános illemhelyet és a szabadtéri eseményekhez kapcsolódó raktárhelyiséget alakítanak ki.
Az önkormányzat kíváncsi volt a lakosok térrel kapcsolatos elképzeléseire is, ezért ötletpályázaton és lakossági fórumon lehetett véleményt nyilvánítani.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva