Megidézi a bűvészek korát a budapesti Houdini-kiállítás

Szerző • 2016-01-28 • Hírek, Közélet Megidézi a bűvészek korát a budapesti Houdini-kiállítás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva912

Harry Houdini (születési nevén Weisz Erik, 1874-1926) magyar származású amerikai szabadulóművész és bűvész előtt tiszteleg az a kiállítás, amit a sztár halálának 90. évfordulója alkalmából nyitottak meg kedden az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), Budapesten. A kiállítást február 27-ig lehet megtekinteni.

A magánygyűjteményt gondozó David Merlini szabadulóművész az MTI-nek elmondta: a tárlat eredeti relikviákon keresztül, valamint a 2014-ben készült Houdini című amerikai film kelléktárgyait is bemutatva idézi fel a legendás bűvész életét, alakját és mutatványait.
“A kiállított tárgyak mindegyike különös misztikumot hordoz. Ezek nem csupán hétköznapi tárgyak, hanem olyan egyedi és reprodukálhatatlan alkotások, amelyekkel történelmet írtak” – fogalmazott.

A kiállítást gazdagítja a Houdini-film kellékei közül a múlt század hangulatát visszaadó Metamorphosis, azaz helycsereláda is, valamint az a speciális óriás tejeskanna, amelyet vízzel telítettek, majd kívülről zárták le hat lakattal hermetikusan.

“Természetesen nem üresen” – jegyezte meg az 1978-ban Budapesten született, a világot két évtizede egyedi szabadulóművész produkcióival járó David Merlini, aki egyébként saját bevallása szerint “misszióként” tekint elődje legemlékezetesebb tárgyainak megőrzésére és bemutatására.

A tárlatot kedden Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos nyitja meg, valamint köszöntőt mond Szőcs Géza, a milánói világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa is. Emellett “Sokkal több, mint cirkusz! Új self-made-man világkép” címmel előadást tart Voigt Vilmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Folklór Tanszékének oktatója. Az OSZK épületében február 27-ig látogatható kiállítás tárgyait David Merlini mutatja be az érdeklődőknek.

A Houdini! című kiállítás anyagát, amelyet korábban már megismerhettek a milánói Életkert pavilon látogatói, március 24-től a Houdini House Budapest elnevezésű újonnan megnyíló kiállítóhelyen helyezik el.

David Merlini hangsúlyozta: az emlékhely űrt tölt be az európai és magyar kulturális színtéren egyaránt, nem csupán bemutatja a valaha élt legismertebb szabadulóművész munkásságát, hanem megidézi a kor szellemét.

Mint fogalmazott, egy olyan magyar ifjú útját tárják az érdeklődők elé, aki Erikként hagyta el Budapestet mindössze négy évesen, hogy aztán a Nagy Houdiniként térjen vissza később. Hozzátette: mindemellett a Houdini House Budapest tematikus workshopokkal, képességfejlesztő kurzusokkal kívánja segíteni a szabadulóművészek jövőbeli generációjának szakmai fejlődését

Forrás: MTI
Fotó: themedicalbag.com

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva