Megkezdődött a nagyböjt

Szerző • 2015-02-18 • Hírek, Közélet Megkezdődött a nagyböjt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva985

Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyvennapos böjti időszak első napja.

Hamvazószerdával megkezdődött a nagyvennapos böjti időszak – elterjedt nevén a nagyböjt -, amelyet a húsvéti szent három nap zár majd le. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a negyvennapos bűnbánati időszak pedig nem más, mint lelki készület az eseményre.

Hamvazószerdán idén, február 18-án veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére, a húsvétra készülnek. Ferenc pápa ezt az időszakot a megújulás és a kegyelem idejének nevezte, amikor „Szükségünk van arra, hogy újra meghalljuk a próféták kiáltását, akik felemelik hangjukat és felráznak minket”.

– Isten nem kér tőlünk semmi olyat, amit előtte már meg ne adott volna nekünk és nem közömbös velünk szemben. Mindannyiunk életét szívén viseli, név szerint ismer minket, gondoskodik rólunk és keres minket, akkor is, ha elhagyjuk Őt. Mindannyiunk élete külön-külön érdekli Őt. Szeretete az, amely megakadályozza, hogy közömbös legyen az iránt, ami történik velünk – fogalmazott a Szentatya.

Mivel a vasárnapokat az Egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki.

(Címlapkép: bazilika.biz)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva