Megtiltotta az önkormányzat a betonüzem tevékenységét

Szerző • 2019-06-06 • Hírek, Közélet Megtiltotta az önkormányzat a betonüzem tevékenységét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva894

A kerület már megtiltotta a Hengersor utcai betonüzem lakosságot zavaró tevékenységét, és a maximális bírságot is kiszabta rá, de a tényleges bezárás a NAV hatásköre – írta a bp18.hu.

A Bozsik Stadion mellett, a Hengersor utcában lényegében kertes házas övezetben működik egy betonüzem, amely egyfelől zavarja a környéken élők nyugalmát, másfelől a rendszeresen ott várakozó betonkeverő mixerkocsik és kamionok hátráltatják a forgalmat, többek között a buszközlekedést is. A betonüzem működése miatt a körzet önkormányzati képviselője, Kádár Tibor is a kerület jegyzőjéhez fordult.

A jegyző válaszából kiderült, hogy egy üzem nem a hatóság által előzetesen kiadott működési engedély birtokában kezdheti meg a tevékenységét, hanem a hatósághoz történő bejelentést követően. Így volt ez a betonüzem esetében is 2017 végén. Tehát a szóban forgó vállalkozás a bejelentést követőn jogszerűen kezdte meg a működését.

Az ilyen, csupán bejelentésköteles eljárások során a jogszabályok előírása szerint a hatóságok utólagosan ellenőrzik a szükséges engedélyek meglétét, ami ebben az esetben is megtörtént. A helyszínen megállapították, hogy a vállalkozásnak a szakmai szabályoknak megfelelő engedélye van, viszont a tevékenység helyére vonatkozó tulajdonosi hozzájárulás hiánya miatt eljárás indult velük szemben, hiszen azt nem tudták bemutatni és pótolni sem. A hiányosságra tekintettel a jegyző a tevékenység végzését kötelező határozatban megtiltotta.

A hatósági eljárási szabályokra tekintettel jegyzői hatáskörben a döntés kikényszerítésének egyetlen eszköze a pénzbírság. A betonüzem esetében a szakmai és az eljárási szabályoknak megfelelően az előírt fokozatosság szerint a bírságtétel maximumáig jutott el az ügy. Amennyiben ezek a szankciók nem eredményeznek önkéntes jogkövetést, akkor a végrehajtásra kijelölt hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogosult a tényleges bezárásra, a jegyző nem.
Mivel a többszöri, folyamatosan emelkedő tételű, következetesen kiszabott bírság ellenére – melyet a jogsértő vállalkozás megfizetett – nem szüntette meg a cég a tevékenységét, a végrehajtás érdekében a jegyző értesítette a NAV-ot.

Az üzem működéséhez tehát nem a XVIII. kerületi önkormányzat adta ki az engedélyt. Éppen a kerület jegyzője határozott tevékenységének a beszüntetéséről, aki a legmagasabb bírságot szabta ki, és a tényleges bezárás érdekében a NAV-hoz fordult.

A jövőben nyomon követjük a betonüzem sorsának alakulását. Várjuk az illetékes hatóság válaszát.

Forrás: bp18.hu/B.Z.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva