Megújul a HungaroControl léginavigációs rendszere

Szerző • 2020-10-14 • Hírek, Közélet Megújul a HungaroControl léginavigációs rendszere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva109

Frissíti a léginavigációs és hangkommunikációs rendszereit a HungaroControl, a magyar légiforgalmi szolgálat emellett felújítja a 2012-ben a 18. kerületben átadott irányítóterem berendezéseit is. A projekt első lépéseként a légiforgalmi irányítást hétfőről keddre virradó éjjel átköltöztették a kényszerhelyzeti központba, várhatóan áprilisig innen látják el feladataikat a szakemberek.

Bajkó Gábor, a szakszolgálat műszaki üzemeltetési és fejlesztési osztályvezetője kedden az átállás utáni bejáráson azt mondta, várhatóan fél évig tart majd az átalakítás. Ennek keretében 55 munkaállomást építenek át, így azok már álló munkavégzést is lehetővé tesznek, emellett kicserélik a hangkommunikációs rendszereket, 500 kilométer kábelezést, valamint frissítik a MATIAS légiforgalmi irányító szoftvert is. Ezeket a rendszereket az elmúlt nyolc évben a nap 24 órájában folyamatosan használták, most uniós előírások és kiberbiztonsági okok miatt is frissíteni kell őket.

A HungaroControl a téli menetrendi időszakra időzítette a felújítást, hogy az irányítók a kisebb forgalmat a kisebb kapacitású kényszerhelyzeti központból is el tudják látni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva