Méhek, darazsak a kertben? Hívja a méhrajbefogót!

Szerző • 2015-06-01 • Hírek, Közélet Méhek, darazsak a kertben? Hívja a méhrajbefogót! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva4569

A katasztrófavédelem közzétette weblapján a fővárosi méhrajbefogók elérhetőségeit. Mutatjuk cikkünkben, hogy kit kell hívni a 18. kerületben, ha ellepték kertjét a fullánkosok!

Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. A csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik.

A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet elkerülni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert. A szakemberek elérhetőségei megtalálhatóak a mellékelt táblázatban.

Méhrajbefogók a kerületben
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy táblázatban közzétette, hogy kiket lehet értesíteni, ha veszélyesnek érezzük kertünkben a fullánkosok jelenlétét.

A 18. kerületben:
– Tóth Attila (20-665-1788)
– Sulok Péter (30-957-5191)
– Tóth Csaba (20-924-6335)

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, rossz esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő. A sérült életveszélyes állapotba is kerülhet.

További információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján itt

A méhrajbefogók budapesti listáját itt találja.

(Címlapkép: deviantart.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva