Méltó kegyhely lesz az izraelita temető

Szerző • 2016-01-04 • Hírek, Közélet Méltó kegyhely lesz az izraelita temető bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva971

Új kerítés védi a Cziffra György és a Fiume utca sarkán lévő régi, izraelita temetőt. A XVIII. kerületi önkormányzat és a Budapesti Zsidó Hitközség a közelmúltban megállapodott, hogy a kegyhelyként működő temetőt közösen teszik rendbe.

Rendkívül elhagyatott állapotban volt ez a több mint százéves temető, ahol 42 síremlék található. A tavalyi önkormányzati választásokon ebben a körzetben indulva megígértem, hogy megfelelő állapotba hozzuk a területet. A kerítés építése és a temető kitisztítása az első lépés, amit a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársainak is köszönhetően sikerült megtenni. Kegyeleti okokból is fontos a temető rendbetétele, hiszen nem lehet kizárni, hogy az itt nyugvóknak élnek még leszármazottaik, akik időről időre felkeresik a sírokat – mondta a kerítés december 15-i szemléje során Galgóczy Zoltán alpolgármester.

Az együttműködési megállapodás értelmében a temető területének rendezését az önkormányzat vállalta, a Budapesti Zsidó Hitközség pedig 2017 végéig igyekszik helyreállítani a hiányos, töredezett, sok helyen félig-meddig a földbe süppedt vagy éppen mohával borított régi sírokat.

Szalai Krisztina, az önkormányzat egyházügyi és civil referense hozzátette, hogy a temetőt a második világháború befejeződése után már nem használták, azóta működik emlékhelyként. A kerületi zsidó közösség létszáma csekély, egyházi szertartást ezért itt nem is rendeznek. A dél-pesti régió zsidóságának központja a XX. kerületben van.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva