„Mert szép a fiatal, de a vén nagyszerű”

Szerző • 2019-03-01 • Hírek, Közélet „Mert szép a fiatal, de a vén nagyszerű” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva377

Húszéves lányként beülni egy – rajtam kívül – kizárólag időskorú érdeklődőket vonzó előadásra meglehetősen furcsa érzés. A téma az öregedés, no meg annak „művészete” – vagyis mi lehet a hosszú élet titka? Azt azért nem lehet mondani, hogy elsietem az egészet, hiszen ha tetszik, ha nem, az ember születése pillanatától kezdve öregszik…

A helyszín a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtár, az egyórás prezentáció vezetője pedig Sonnleiter Károly életmód-tanácsadó, aki pontosan ötkor meg is kezdi az aktuális előadást, amely egy sorozat része. Ez a február 21-i óra annak második felvonása, s lesz még harmadik is! A szakember humoros hangvételű „szónoklata” mindenkit megmosolyogtat, csakúgy, mint Victor Hugo Bibliából vett idézete, miszerint „szép a fiatal, de a vén nagyszerű”. Ebből is látszik, hogy a legfontosabb dolog az életben a pozitív szemlélet és a jó kedély, amit a tanár úr külön hangsúlyoz is. Az életben adódó problémákat nem lehet elkerülni, ám meg kell próbálni azokat megfelelően feldolgozni, így sokkal könnyebben fogunk boldogulni.

Azok vagyunk, amiket gondolunk, ha negatív az eszménk, az kihat az életünkre is. Az a fő, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben – mondja az előadó. – A fizikai és szellemi változás nem kerül el senkit, de meg kell próbálni kitolni a stagnálás fázisát. Játsszunk például az unokákkal, hiszen a passzív öreg nem kell senkinek – mosolyog az egyébként maga is nagypapa Károly, s a közönség lelkesen bólogat.

Virtuális utazást teszünk a világ különböző területeire, a pakisztáni Hunza-völgybe, Szardíniára, Okinavára – csak néhány olyan hely, ahol a száz év fölötti emberek száma kiemelkedően magas. És minek köszönhetik ezek a szépkorúak a szép korukat? Nos, az egészséges táplálkozásnak (természetesen a böjtölés pozitív hatásairól is szó esik), a testmozgásnak, a dolgos életvitelnek, valamint a szeretet erejének. Az olaszok nem ismerik az idősek otthona meg a kirekesztés fogalmát, hiszen a „famiglia” mindenek fölött áll.
Itt az ideje példát venni – soha nem késő.

bp18.hu, Gáll

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva