Mi legyen a hulladékkal?

Szerző • 2014-11-24 • Hírek, Közélet Mi legyen a hulladékkal? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2306

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdődött meg november 22-én. Mi is az az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akció ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott kerületünk is, amellyel célja felhívni a figyelmet a hulladékcsökkentés lehetőségeire.

Mi is a hulladék?

Hulladék, ami az ember mindennapi élete, munkája, tevékenysége során keletkező, a keletkezés helyén feleslegessé vált, ott közvetlen fel nem használható anyag, amelynek kezeléséről külön kell gondoskodni.
A hulladékokat csoportosíthatjuk halmazállapotuk szerint is: szilárd és folyékony, valamint eredetük szerint is: kommunális és ipari hulladékok léteznek. Ezen belül tovább csoportosíthatók iparág szerint: vegyipari, gépipari, könnyűipari, élelmiszeripari.
Hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat is, amelyek a tulajdonosuk számára fölöslegessé váltak.
A hulladékok védett természeti környezetbe kerülésének megakadályozását nevezzük környezetvédelemnek.

A hulladékok keletkezésének legfőbb helye a háztartások, valamint az ipari tevékenység. Egy átlagos magyar háztartás évente átlagosan kb. 450 kg kommunális hulladékot termel.
Ha ezt az ország népességével felszorozzuk, meglehetősen elrettentő számot fogunk kapni (4,5 millió tonna/év/Magyarország teljes lakossága). Az Európai Unió átlaga egyébként 517 kg/fő, ami fokozatosan növekvő tendenciát mutat.
Az ipar, jelentős hulladéktermelő, ami nem elsősorban a normál hulladékok mennyiségében, sokkal inkább a termelt veszélyes hulladékok tekintetében mutatkozik meg. Veszélyes az a hulladék, amely valamilyen, a vonatkozó jogszabályban felsorolt veszélyes tulajdonsággal vagy veszélyes összetevővel (pl. maró, irritáló, radioaktív, a környezetre veszélyes anyaggal) rendelkezik. Ez a hulladékfajta nem hagyományos kezelési módot igényel, legtöbbször égetéssel ártalmatlanítják, de léteznek veszélyes hulladéklerakók is.

Clipboard

A hulladékgyűjtés története

Már az ókori görögök is szabályozták a hulladékok elhelyezését.
Rómában már az i. sz. 200 – ban szerveztek hulladékgyűjtő csapatokat, akik az utcákat járva gyűjtötték az elhagyott szemetet.
Nagy változást hozott az utcák tisztításában a pestis járvány, amely arra ösztönözte az embereket, hogy a környezetüket minél inkább igyekezzenek tisztán tartani, megakadályozva ezzel a fertőzés további terjedését.
Az 1300-as évek végén Londonban az összedarabolt mészárszéki hulladékot a Temze egyik kijelölt mólóján, apály idején a folyó közepébe szabadott dobni, így az áramlás kimosta a tengerbe. A város tisztaságára megbízottakat jelöltek ki: csatornabiztos, utcaseprő, útburkolat felügyelő.
Magyarországon a XV. századtól a bányászat során keletkező hulladék okozott problémát, amelyek a mai napig környezeti kockázatot jelentenek.
Az 1600-as évek végén Amszterdamban már törvényben szabályozták a hulladékok kezelését. 1731-ben Budán „Fertálymestert” neveztek ki, akinek a város tisztaságának ellenőrzése volt a feladata.
Budán 1771-ben rendeletben írták elő, hogy minden háztulajdonosnak hetente egyszer az utcát a háza előtt fel kell sepernie.
Pesten 1830-ban két helyet jelöltek ki szemétlerakásra.
1895-ben Budapesten a hulladék helyzet javítása érdekében vállalkozókat vonnak be a hulladék elszállításába. A szentlőrinci Cséry – telepen hulladékválogató is működött, amelyre többszöri átrakás után napi 50-60 vagon hulladékot szállítottak vasúton.

Budapesten az FKF Zrt. végzi a hulladékok begyűjtését, szállítását, ártalmatlanítását:

  • kommunális hulladékgyűjtés
  • házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés
  • közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetése
  • hulladékgyűjtő udvarok üzemeltetése

évi egyszeri lomtalanítás formájában

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva