„Mi tanítjuk! Nem idomítjuk!” – Kutyaiskola a kerületben

Szerző • 2014-07-24 • Család, Egyéb, Hírek, Könnyű, Programok, Sport, Szórakozás „Mi tanítjuk! Nem idomítjuk!” – Kutyaiskola a kerületben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva5753

Ahogy a gyerekeknek, úgy a kutyáknak is meg kell tanulni a viselkedési alapokat, hogy jól szocializálódjanak. Sokan nem is gondolák, hogy milyen hamar és milyen szép eredményeket érhetnek el kétlábú társukkal egy tudatos tanmenettel, szakemberek vezetésével.

Az önkormányzat és a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola szervezésében idén harmadik alkalommal megrendezett Kutyás Sportízelítő is jól mutatja, hogy a kerület vezetősége a kutyabarát lakosokra is előszeretettel gondol. Ez a különleges kutyás családi nap nem csak sok játékkal, és bemutatóval szórakoztatja évről évre a látogatókat, de kiváló tanácsokkal is szolgál kedvencünk neveléséhez. Természetesen kétlábú barátunk oktatására bármikor lehetőség nyílik, a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola tárt karokkal várja akár a fajtatiszta, akár a keverék kutyusokat és gazdáikat. És hol lenne jobb helyen kedvencünk, mint az aranykoszorús mesterkiképző Juhász József kezében, aki a kutyaiskola vezetője több, mint 40 éve, sőt , gyógypedagógus és judo edző is.

goldenret-agility-PeanutButter-JoeCamerino1

Mi a titka, hogyan lehet okosabb és ügyesebb kutyusunk?

Ha már vettünk egy kutyát, akkor fontos, hogy ne láncon tartsuk, hanem foglalkozzunk vele. A törődés hamar megérződik a kutyánk viselkedésén, hiszen minden rezzenésünkre – még a mimikánkra – is figyelemmel lesz. Nagyon szeretik a feladatokat, szeretnek mindig újat tanulni, ezáltal okosabbak is lesznek. Mi erre alapozzuk a nevelésünket.

Mikor érdemes segítséget kérni?

Sokan, sajnos a kutyájukat túl későn viszik szakemberhez. Több állatorvos is csak 9-10 hónapos kortól ajánlja a kutyaiskolát, ezért pont kihagyják azt a szakaszt, amikor egy kutya a legkönnyebben tanítható. Nagyon fontos, hogy mi nem idomítjuk, hanem tanítjuk a kutyát. Nálunk tiltott a szöges nyakörv, az elektromos rázató stb. Inkább szívvel és odafigyeléssel nevelünk, mint ha a saját gyermekünk lenne.

dog-agility

Mi a nevelés menete?

A kutyákat 3-8 hónapos korukig kutyaóvodában, elsősorban a hétköznapi szocializációra, a társakkal és az emberekkel való megfelelő magatartásra neveljük. Ekkor tanítjuk meg a gazdával való együttélés alapjait is. Ezt követően jön az iskola, ahol különböző sportágakra, vagy feladatokra bomlik a nevelésük. Ez pedig hatalmas élményt és boldogságot jelent a kedvenceinknek.

Vannak versenyek is, amelyeken indulnak…

Például az Agility, ami egy komoly és élvezetes, önálló akadályversenyes ügyességi sportág. Ráadásul ebben mi magyarok, nagyon jól is szereplünk. Illetve a munkakutya verseny, ahol az ebek engedelmességi, őrző-védő és nyomkövető versenyszámokban mérik össze tudásukat.

Brag-Page-Kim-Kids

Vannak fajták, amelyek a legokosabbnak mondhatóak?

Nem lehet erre válaszolni. Mindegyik kutyának jellegzetes tulajdonságai vannak. Tudni kell a fajta alapsajátosságait, funkcióját, és akkor könnyen nevelhetőek. Funkció alapján talán a terelőkutyák mondhatóak a legokosabbnak. Pl. egy Border collie mindenre megtanítható, amit egy kutya valaha is megtanulhat. Szavakat értenek, hanglejtéseket és a mimikánkat is képesek megkülönböztetni.

Mennyi idő egy versenyfelkészítés?

A versenyekre való felkészülés minimum másfél év napi szintű foglalkozás és tanulás.

agility-dog-course

Kiknek ajánlja az iskolát, a kutyás sportokat?

Először is a kutyát ajánlanám minden felnőttnek, gyereknek és családnak. Rendkívül fontos része az életünknek, hiszen kutyánk által mi magunk lehetünk többek. Az iskolánk fontosnak tartja, hogy befogadja a keverék kutyusokat is, amit máshol gyakran nem engednek be. Ajánljuk azoknak akiknek fontos a sport, az egészség és a barátság. A kutyás sportnak a szépsége, hogy télen-nyáron friss levegőn, kellemes környezetben boldog, baráti társaságban sportolhatunk.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva