Mindenszentek és halottak napja

Szerző • 2018-11-01 • Hírek, Közélet Mindenszentek és halottak napja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva620

A Mindenszenteket november 2-án a halottak napja követi, amelynek előestéjén szokás megemlékezni az elhunytakról. November 1-jén szokás a temetőbe is kilátogatni.

A november 1-jén Mindenszentek ünnepét üljük. A Magyar Katolikus Lexikon így ír erről: „Az élő és elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak a szentek egyességében, egymásért könyörögnek, helytállanak. Ennek alapján beszélünk küzdő Egyh-ról (Ecclesia militans), mely a földön élő lelkek közössége, szenvedő Egyházról (Ecclesia patiens), mely a meghalt, de még a tisztítóhelyen szenvedő lelkeké, és diadalmas Egyh-ról (Ecclesia triumphans), mely a már mennyekbe jutott, üdvözült hívek társasága. ~n mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt (vö. Jel 7,9-10) a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Ide tartoznak az életszentség hírében meghaltakon kívül mindazok, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba. Mária a Mindenszentek Királynéja.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva