Modernizálódó városközpontok

Szerző • 2018-02-22 • Fejlesztések, Hírek, Közélet Modernizálódó városközpontok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva930

A területrendezés és annak jogi szabályozása állt a képviselő-testület február 15-i ülésének középpontjában. Az önkormányzat több nagy beruházást tervez mindkét kerületrészben. A Vasút utca környékén és a Lakatos-lakótelep tavainál is várhatók újabb fejlesztések.

Megemlékezéssel kezdte a munkáját február 15-i rendes ülésén a képviselő-testület. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően napirend előtti felszólalásában Ughy Attila polgármester néhány mondatban felidézte a kerület egyik 1956-os mártírja, dr. Balogh György alakját. Az 1904-ben Kispesten született Balogh György 1937-től gyakorló ügyvéd volt, 1939-től pedig a helyi politikába is beszállt: pártonkívüliként tagja volt Pestszentlőrinc város képviselő-testületének. A német megszállás után visszavonult, majd 1945 elején, mint köztiszteletben álló polgár, ő is tagja lett a megalakuló Pestszentlőrinci Nemzeti Bizottságnak, a város életét újraindító testületnek. Az 1945. októberi helyhatósági választásokon a Független Kisgazda Párt második embere lett. A párt 1947–48-as szétverése után független képviselő volt, 1949 után visszavonult a politikai élettől. 1956. október 30-án a lőrinci Kossuth téren gyülekező tízezres tömeg közfelkiáltással választotta be a Forradalmi Ideiglenes Nemzeti Bizottságba. Ez megpecsételte Balogh György forradalom utáni sorsát. 1957 nyarán letartóztatták, majd megkezdődött ellene a vizsgálat. Rossz egészségi állapota ellenére nem engedték, hogy szabad lábon védekezzék, és ez a végletekig legyengítette. 1958. február 7-én, alig 12 órával a szabadulása után a lakásán meghalt.

Alakul az imrei városközpont

Fontos döntést hozott a képviselő-testület, amikor úgy határozott, hogy felülvizsgálja az érvényben lévő városrendezési és építési szabályzatot. Erre azért van szükség, mert Pestszentlőrinc és Pestszentimre több kisebb területét is rendezni, fejleszteni kívánja az önkormányzat, ám a tervezés során felmerült, hogy szükség lehet az ezekre vonatkozó szabályozási terv módosítására, ami nem lehetséges az építési szabályzat átalakítása nélkül. A jogi procedúra elindítására a gyakorlatban felmerülő kérdések sarkallták a testületet.

Csak egy példa a sok közül: az önkormányzat fejleszteni akarja a pestszentimrei városközpontnak a Vezér utca, a Határ út, a Juhász József utca, a Csokonai utca és a Vasút utca által határolt részét. A cél a szépítés mellett az, hogy nagy parkolófelület létesítésével enyhítsék a helyi parkolási gondokat, hosszú távon pedig a P+R-funkció erősítésével támogassák az elővárosi vasúti közlekedést. A jelenlegi jogi és gyakorlati környezetben azonban semmi sem akadályozza, hogy a kialakítandó parkolókat a közeli 76 lakásos társasház autótulajdonosai kezdjék el használni, ami viszont értelmetlenné tenné az egész beruházást. Petrovai László (PM) és Lévai István Zoltán alpolgármester egyaránt úgy fogalmazott, hogy ez az egyik legfontosabb megoldandó probléma a kerületrészben, a megoldás pedig egyértelműen az építési szabályzat felülvizsgálatával kezdődik, amely más gondok orvoslására is lehetőséget teremt.

Jobb lesz a tavaknál

Decemberre megújul a pestszentimrei Bambi bölcsőde: a képviselő-testület elfogadta a beruházási alapokmányt, s a munka önkormányzati forrásból májusban kezdődhet meg. A nyolcvanas években felhúzott épület középső blokkját 2011–12-ben már egy nagy volumenű beruházás keretében modernizálták, de a két szárnyépületre nem került eddig sor, így indokolttá vált azok energetikai korszerűsítése. A mostani munkák során szigetelik a homlokzatot és a lapos tetőt, kicserélik a konyha nyílászáróit, burkolatait, szerelvényeit.

Rendezi az önkormányzat a Lakatos út és a Nefelejcs utca által határolt területen a tavak környékét is. A területre növényeket telepítenek majd, burkolatot készítenek, utcabútorokat helyeznek ki, s ezzel párhuzamosan megtisztul a környék.

A jövő technológiája

A „zöld kerület” koncepciójának megfelelően gyorsan reagált az önkormányzat a kor egyik fontos kihívására, nevezetesen hogy miképpen lehet minél hamarabb minél nagyobb mértékben átállni a zöldenergia használatára. Ennek csak egyik példája az, hogy a kormányzat által meghirdetett Jedlik Ányos Terv adta lehetőségeket kihasználva szerződést kötött az E-Mobil Kft-vel, amely két elektromos töltőállomást létesített a kerületben: a Teleki utcában és a Vasút utcában. Az önkormányzat folytatni kívánja a megkezdett utat, ezért a képviselő-testület jóváhagyásával szerződik újabb hat állomás telepítésére, a tervek szerint a Nefelejcs, a Margó Tivadar, a Gulner Gyula, a Nemes és a Kisfaludy utcában, valamint a Thököly úton.

bp18 .hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva