Most már biztos: egy darabig vége a tavasznak!

Szerző • 2018-03-14 • Hírek, Közélet Most már biztos: egy darabig vége a tavasznak! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva911

Az időjósok a hét elején még nem tudták pontosan megjósolni, milyen lesz az idő a hétvégén, de most már bizonyos: mínuszok jönnek.

Ismét Szibériából kapunk egy jó adag fagyos levegőt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookos oldalán. Idézzük a rossz híreket:

“Nemzeti ünnepünkön 15 foknál már sehol sem lesz melegebb, de a szabadtéri programokon az időnként előforduló gyenge, szemerkélő eső nem okoz nagyobb kellemetlenséget. Pénteken viszont nagyra nyílnak az ég csatornái, intenzív eső kezdődik; szombatra pedig a hideg is megérkezik. Emiatt az esőt egyre több helyen havazás váltja, sőt, elsősorban az Alföldön – szokatlan módon – ónos eső hullhat egy ideig (a hideg, fagyos levegő ugyanis a Kárpátok domborzatának módosító hatása miatt először a folyóvölgyekben, tehát a talajközeli légrétegben juthat el hozzánk). A nem gyakran előforduló időjárási helyzetre való tekintettel extra légköri szondát is feljuttatunk szombat reggel, hogy pontosabb számításokat végezzenek modelljeink. A hőmérséklet reggel lesz a legmagasabb, majd napközben csökkenni fog. Lehet ezt még fokozni?

Lehet.

Vasárnapra virradó éjjel már a havazás lesz jellemző, és bár a hét utolsó napján lassan mindenütt szűnni fog a csapadék, addig az ország nagy részén kialakulhat friss hóréteg. Ráadásul az erős, kezdetben néhol viharos északi, északkeleti szél az egész nap zord, fagyos (!!) időben hófúvást okozhat. A lehulló hó mennyisége nagyon bizonytalan, a néhány és a sok centi között bármennyi lehet.

A leghidegebb idő hétfő hajnalban valószínű, amikorra az ég kitisztul, a szél pedig lecsillapodik. A hófelszín felett a hőmérséklet sok helyen -10, néhol akár -15°C fok alá is csökkenhet.

A jövő héten lassan, fokozatosan enged szorításából a későn visszatért tél.” – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ideje ismét elővenni tehát a legmelegebb kabátjainkat. Sajnos.

Fotó: OMSZ

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva