Mozgalmas helytörténeti nyár a 18. kerületben

Szerző • 2015-09-01 • Hírek, Kultúra Mozgalmas helytörténeti nyár a 18. kerületben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva921

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a nyári szünet első és utolsó hetében helytörténeti napközis tábort tartott 8-12 éves kerületi gyerekeknek, a programot támogatta a 18. kerületi önkormányzat. A két turnus között a Kondor Béla Általános Iskola és a kerületi napközis tábor csoportjai ismerkedhettek játékos foglalkozásokon kerületünk történetével és nevezetességeivel.

A „Keresztül-kasul a kerületen” címmel meghirdetett helytörténeti tábor két turnusában összesen 28 gyermek vett részt – olvasható a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény beszámolójában.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Többek között jártunk a református templomban és a Grassalkovich-kápolnában, sétáltunk a Bókaytelepen, ellátogattunk a piacra és felfedező foglalkozáson vettünk részt a könyvtárban. Mindkét csoporttal kirándultunk a Halmierdőben, ahol a gyűjtemény munkatársai és a táborozó gyermekek közösen bográcsoztak. Miközben játékokon és történeteken keresztül ismerkedtünk a gyűjtemény kiállításaival, a kerület épületeivel, nevezetes helyszíneivel és hírességeivel, folyamatosan készítettük az élményekhez kapcsolódó helytörténeti társasjátékot. A saját készítésű társast a tábor minden résztvevője hazavihette.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Júliusban és augusztusban a napközis táborosok több alkalommal is jártak a Múzeumsarok és a Havanna 9. kiállítóhelyeinken. A tizenkét csoport 200 kisdiákja játékos formában ismerkedett lakóhelyével, a helyi közlekedéssel, valamint a kerület nevezetes épületeivel.
Reméljük, hogy jövőre már a Herrich-Kiss-villa parkjában tarthatjuk a nyári foglalkozások egy részét, idén – bár ezt terveztük – erre az épület felújításának csúszása miatt sajnos nem volt lehetőség.

A KÖKI Terminálon, a Mesék, mackók, mesterek című kiállításban sem állt meg az élet, több szombaton is játékos programokkal vártuk a kicsiket és nagyokat, volt olyan alkalom, melyen majd 100 fő vett részt. Itt az elmúlt három hónapban folyamatosan nagy a látogatottság, (összesen több mint 3200 látogatónk volt), ezért a kiállítás meghosszabbításáról jelenleg is tárgyalunk.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A gyűjtemény a 2015/16-os tanévben megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja az iskolás és óvodás csoportokat, és új, ismeretterjesztő helytörténeti vetélkedőt indít általános iskolás osztályoknak (ez a program „házhoz megy”, azaz az iskolákban rendezzük). Igény szerint kiszervezett komplex foglalkozásokat is tartunk óvodákban és iskolákban. Múzeumpedagógiai programkínálatunk megtalálható a közeljövőben megújuló honlapunkon.
Rozgonyi Sarolta
múzeumpedagógus

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva