Művészetek összhangja a Zila Kávéházban

Szerző • 2015-10-21 • Hírek, Művészet Művészetek összhangja a Zila Kávéházban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1191

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör meghívója legutóbb Skerlák Mayer Ibolya festőművész kiállítására és Földesdy Gabriella író könyvbemutatójára invitált a Zila Kávéházba.

Hat év, minden hónap harmadik csütörtökén rendezvény, immár a hetvenedik – vagyis ez már hagyománynak tekinthető ifj. Zila László házigazda az október 15 – i eseményen elhangzott köszöntője alapján.

Skerlák Mayer Ibolya szavaiból kiderült, hogy későn, 2010 – ben indult a művészi karrierje.
Remek rajztehetséggel megáldott kilenc éves unokámat rendszeresen elkísértem Simon Veronika festő tanodájába, ahol a szakember figyelő tekintete mellet ”élesben” gyakorolhattam én is az eddig eltitkolt szenvedélyemet, a festészetet. Munkáimat nagyrészt olajjal és pasztellkrétával festem.

Sok víz folyt le a Dunán, mire a benne szunnyadó tehetségtől eljutott a folyamatos alkotás öröméig.

Saját döntésemmel bátorítanám az idősebb korosztályt, akár 71 éves kor után sem késő szépet, maradandót alkotni.

A kiállított 47 festményről sugárzik a természet szeretete, a tájképekről visszaköszön a pillanat csodája. – Bolondulok a virágokért – mondta az alkotó, és a kiállított virágmotívumok láttán kijelenhető, hogy a nézők is azt tették.

zila01_bent

Földesdy Gabriella két kötetének – Körkép színházi estékről és Egykoron Bácskában éltek címmel – bemutatójából kiderült, hogy a színdarabok kritikáiban nincs helye a langyos víznek. A szerző két kategóriát ismer: egy darab vagy jó, vagy rossz. A bácskai emberek mindennapi életét bemutató könyvét szülei halálát követően írta, emléket állítva a bácskai születésű édesanyjának és édesapjának. Könyvében a bácskai emberek az akkori korra jellemző, könnyűnek nem nevezhető életéről és különleges asszonysorsokról mesél.

Nincs megállás ! A méltatlanul ”elfelejtett” írók hosszú listájából kiválasztotta Herczeg Ferenc műveit. Felfrissítve korábbi irodalmi élményeit minden eddig megjelent könyvét elolvasta, így kétségtelenül egy hiteles, gondosan kezelt Herczeg Ferenc életművel gazdagodhat majd az olvasó. Az est sikerének további zálogai voltak: Regényi Ildikó író, Stancsics Erzsébet Krúdy – érmes költő, Kanizsa József író és költő, a Magyar Kultúra Lovagja és Tálas Ernő a Svéd Királyi Opera tenorja (közel 90 éves).

Említést érdemelnek az estéről távozó egyik hölgynek a férjéhez intézett szavai, miszerint milyen tökéletes összhangban voltak az egyszerű, szép ecsetvonások és az egyszerűen, szépen megfogalmazott mondatok.

Gönczöl András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva