Nagy változások jönnek a tömegközlekedésben

Szerző • 2015-10-10 • Hírek, Közlekedés Nagy változások jönnek a tömegközlekedésben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva990

Hamarosan olyan elektronikus jegyek és bérletek (okoskártyák) váltják le az eddig papír formájában elterjedt igazolványokat, melyek nem útvonalakra, hanem meghatározott időtartamra lesznek érvényesek. Nehezebb lesz bliccelni a fővárosban: az egyes állomásokra 2017-ben csak zárt kapukon át juthatunk be.

A német Scheidt&Bachmann nevű cég 27 milliárd forintot költ a következő két évben arra a beruházásra, amely forradalmasítja Budapesten a tömegközlekedést. Az új rendszerben egy központi számítógép kezeli az utazásokat a BKK-nál, a kiemelt HÉV-állomásokon és a metróban új be- és kiléptetőkapuk lesznek, illetve 10 450 érvényesítő automatát is kihelyeznek 2500 különböző felszíni járműre.

A londoni metrókhoz hasonlító szisztémát a vállalat legalább 2023-ig üzemelteti majd. A jegyek 2017-től egy adott időtartamra szólnak, és korlátlan alkalommal lehet velük átszállni. Lesz olyan anoním bérlet is, amit át lehet ruházni bárkinek, ugyanis fényképet, név és igazolványszám sem lesz rajtuk.
 
Ami a befizetést illeti: az új e-kártyákra pénzt rakhatunk majd, ezt a számlánkról vonják le a leszálláskor. Két éven belül utazásonként is fizethetjük a percdíjat, 30 vagy 60 perces tartamokra.
 
Az ellenőrök munkája is megmarad: ők 600 darab új, hordozható készüléket kapnak az ellenőrzéshez. 
 
Az Index a BKK-tól megtudta, hogy az elektromos jegyérvényesítők felszerelése a jövő év második felében kezdődik, a beléptető kapukra 2017-ig kell még várni. A be- és kiléptőkapukkal egyszerre érkezik meg az új időalapú jegy- és a díjplafon-konstrukció.
 
Forrás: Index.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva