Nagyon JÓga

Szerző • 2014-09-19 • Család, Egészség, Könnyű, Programok, Sport Nagyon JÓga bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva5586

Bár feketebáránynak tűnhet a jóga a 18. kerületi önkormányzat Lendületbe Hozzuk! ingyenes lakossági sportprogramjában, koránt sem az. Aki kipróbálja, egy életre beleszerethet. A jóga adta relaxáció megment minket a mindennapi stressztől, míg az izmokat és az ízületeket karbantartó nyújtó és feszítő mozdulatok, és a fantasztikus légkör plusz hozzáadott érték. A kerületben Kovács Zsuzsanna vezeti az ingyenes jógacsoportot.

yogalast

Milyen korosztály látogat jógára?

Márciustól indult a program, és 16 évestől 76 éves korig bezárólag elsősorban nők járnak. Még úgy látszik ők sokkal nyitottabbak az önművelés irányába, mint a férfiak.

Mit jelent a önművelés ez esetben?

Jobban foglalkoznak azzal, hogy ha valami nem működik az életükben, akkor próbálnak megoldást keresni rá. Ennek az egyik megoldása természetesen a jóga is lehet. Kitűnőek ezek az órák a testi-lelki problémákra, és utána akár otthon is művelhető.

Milyen típusú jógát tart?

A tradicionális Hatha Jógát csináljuk, amit egy indiai mestertől tanultam. Már két éve, hogy végeztem nála.

Ritka, hogy valaki első kézből tanulhat egy Yogitól. Mivel ad többet egy klasszikus oktatónál?

Ha egyszer valaki kimenne Indiába, és kedve támadna jógázni valamelyik ashramban, akkor pontosan ugyanazzal a jógával találkozna mozdulataiban és energetikájában, mint amit én tanítok.

surya_namaskara_asanas_hatha_yoga

Mi a Hatha Jóga jellemzője?

Ez egy fantasztikusan felépített energia kör, amelyben minden ászanának, minden egyes lépésnek meg van a helye. Ez egy spirituális jóga irányzat.

Hogyan zajlik egy óra?

Légzőgyakorlatokkal kezdünk, ezzel melegítjük be a testet, amely már része a „ráhangolódásnak” is. Ezekkel a technikákkal megpróbáljuk lecsendesíteni az elmét, majd kezdődnek az ászanák.

Hogyan tudja lecsendesíteni az elmét ebben a stresszes világban?

Jógával egyszerűen zseniálisan! Vannak vezetett meditációk, amikor megpróbáljuk az életünk különböző eseményeit külső szemmel is megvizsgálni. Ügyelnünk kell arra, hogy közben az érzéseinket egyensúlyban tartsuk, tehát se túl boldogok, se túl szomorúak nem lehetünk. A légzőgyakorlatok közül a tűzlégzés ilyen, ami egy erőltetett kilégzésre való koncentrálásról szól, és ez magával hozza a belégzést is. Csatlakozik hozzá egy spirituális rész is, aminek a lényege, hogy megpróbáljuk a gondjainkat egy papíron vizualizálni, amit elégetünk.

hatha-yoga11

Kiknek ajánlja a Hatha Jógát?

Bárkinek, aki egy kicsit is a harmóniára törekszik az életében, többet szeretne kapni, egy mai „fitness” jógánál. Itt a test és lélek és szellem hármasával fantasztikus dolgokat érhetünk el önmagunkban.

Helyszín: Kondor Béla Közösségi Házban, (1181 Budapest, Kondor Béla sétány 8.)

Oktató: Kovács Zsuzsanna

Telefon: + 36 70 221 8546

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva