Nagyüzem a Bókay domboldalán

Szerző • 2018-01-02 • Hírek, Sport Nagyüzem a Bókay domboldalán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva474

Az iskolai szünidő kapcsán is kérdezte a Városkép újság a tél örömeiről Kőszegi János képviselőt, a 4seasons síiskola vezetőjét.

A diákoknak téli szünetet, önöknek bőséges elfoglaltságot jelent az év vége…

– Bár a sípályák mesterséges burkolata egész évben biztosítja a sí- és snowboard oktatás feltételeit a Bókay-kertben is, de az a szokásosnál is több sportolni vágyó jött már eddig is a pályákra. A szeptember óta működő tanfolyami és egyéni oktatások során több százan szereztek biztonságos tudást a síiskola szakképzett sí- és snowboardoktatóitól. Nemrégiben, az őszi tanfolyamok zárásaként a Decathlon támogatásával megrendezett Mikulás Kupán mérethették fel frissen szerzett tudásukat a résztvevők, akik évről-évre többen vannak. A verseny végére – természetesen sítalpon – a Mikulás is megérkezett, a több mint száz részvevő gyermek nagy örömére.

Korcsoportok

Gond nélkül bonyolították le a diákolimpia kerületi versenyeit.

– Az országos diákolimpia selejtezőjeként, december 13-án, sí és snowboard versenyt rendeztünk az iskola „haladó” pályáján. A meredek, nehéz pálya teljesítésére 11 kerületi általános iskola 72 diákja nevezett, négy korcsoportban.

Kik szerepeltek a legjobban?

– Öröm, hogy sok gyermeket említhetnék meg, de maradjunk csak a legjobbaknál. A legkisebbek mezőnyében a Kapocs iskolából Temesvári Zsófia, míg a Gloriett-ből Hodruszky Csanád szerepelt. Ők szerezték meg a győzelmet, míg a pályacsúcsot a Brassó iskolából Lovas Jázmin, a fiúknál pedig a Vajk iskola tanulója, Mercz Dániel állította fel.

A szünidő is nagy forgalmat ígérhet…

– Minden napon intenzív tanfolyammal várjuk a gyerekeket, január első hetében pedig a szokásos rendben indulnak majd újra az oktatások. Az érdeklődők a bővebb információhoz juthatnak a www.siiskola.com címen.

Oktatóval, óvatosan

Az év utolsó napjaiban, az ünnepek alatt a megszokottnál többen vannak szabadságon. Nekik mit kínálnak?

– Így igaz, mert nem csak a gyermekek felé fordulunk. Elférnek ott kényelmesen a felnőttek is. Ők is tanulhatnak a Bókay lejtőin.

Nagy az érdeklődés a felnőttek részéről is?

– A síiskola mintegy 15-20 százaléka felnőtt, ráadásul az önkormányzat által életre hívott „Lendületbe hozzuk” program keretében kerületünk felnőtt lakosai térítésmentesen kapnak sífelszerelést és szakképzett oktatói segítséget a sportággal történő ismerkedéshez. Az utóbbira nagy szükség is van, mert a síbalesetek többsége abból ered, hogy még mindig sokan vágnak neki egyedül, vagy jó szándékú baráti segítséggel a síelésnek. Ezeknek sajnos gyakorta kórházi kezelés a vége… Tudatosítani kell, hogy szakképzett oktató segítségével a sísport veszélyei a minimálisra csökkenthetőek, akár elkerülhetőek. Miként az is, hogy valaki örök kezdő maradjon, mert a rosszul elsajátított, hibás mozdulatokat sokkal nehezebb kijavítani, mint valakit a helyes technikára megtanítani.

Számít, hány éves vagy

Erre szokták mondani, hogy kettőn áll a vásár. A diákon és a tanítón…

– Vitathatatlan, hogy jó, gyakorlott oktatók kellenek, akik tudják, miként kell megválasztani az oktatás helyszínét, annak a módszerét, természetesen az életkori sajátosságok figyelembe vételével. Az életkor előre haladtával ugyanis növekszik a sérülésveszély is. Fontos, hogy tudják a síelést választó felnőttek, hogy amelyik esésből egy gyermek minden gond nélkül, nevetve áll fel, addig a felnőtteknél egy ugyanolyan esés gyakran sérüléshez vezet. Ez pedig sokakat elriaszthat. Ez persze nem jelenti azt, hogy idősebb korban nem szabad elkezdeni a csúszást a lejtőkön, de azt fokozottan figyelembe kell venni, hogy szakképzett oktató jelenléte és segítsége elengedhetetlen.

Milyen forgalmat várnak az ünnepek és a téli szünidő alatt?

– Ha velünk lesz a hó, meg a mínuszok, akkor csúcsforgalmat, mert nincs egyéb dolga a csúszni vágyóknak, minthogy a hónuk alá kapják a sífelszerelésüket, kijöjjenek a Bókayba, s máris élvezhetik a tél örömeit. De akkor sincs baj, ha nincs sílécük, mert azt itt a kertben is tudunk adni.

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva