Napfogyatkozás! Pénteken harap a hold

Szerző • 2015-03-17 • Hírek, Könnyű Napfogyatkozás! Pénteken harap a hold bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1750

Kerültünkből is jól megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás, Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor lesz. Figyelem: ne használjunk házilag barkácsolt napszűrőt vagy napszemüveget, mert károsodhat a szemünk!

Március 20-án Magyarországról is megfigyelhető lesz egy részleges napfogyatkozás, melynek során a Hold a Nap közel kétharmadát “kiharapja”, és a látvány pár óráig tart. Budapestről nézve a fogyatkozás 9:39:32-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:48:33-kor a fogyatkozás nagysága 0,66, a napkorong 58,4%-a van takarásban, a Nap 40° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozásnak 11:59:47-kor van vége Budapesten.

Ezektől az értékektől csak néhány perc eltérés tapasztalható az ország más területein, és a fogyatkozás mértékében is csak minimálisak az eltérések (a nyugati határszélen valamivel nagyobb mértékű a fogyatkozás, délkelet felé haladva pedig kisebb).

A Magyarország nagyobb városaira érvényes kontaktusadatokat az alábbi táblázat tartalmazza. Az időpontok Világidőben (UT) szerepelnek, ezért 1 órát hozzá kell adni!

napfogy01

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja – írja a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával a Föld több ezer kilométer széles területről figyelhető meg.

A Feröer-szigeteken lesz sötétség

A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el, a hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk.

napfogygif02_bent

A napfogyatkozások megfigyelésénél nagy körültekintéssel kell eljárni, ellenkező esetben maradandó szemsérülést szenvedhetünk, akár meg is vakulhatunk. Távcsöves észleléskor csak megfelelően készített és stabilan rögzített gyári napszűrőt használjunk. Házilag barkácsolt, vagy nem kifejezetten távcsövekhez gyártott napszűrőket ne használjunk!

A távcsövünkön csak objektívszűrőt használjunk, az okulárnál elhelyezett szűrő a hőtől elpattanhat. Szűrőként csak a fémet tartalmazó felületek alkalmasak, mert a láthatatlan, de káros sugarakat is elnyelik. Nem biztonságos a kormozott üveg, fotografikus neutrálszűrő, a túlexponált színes film vagy a napszemüveg használata sem. Jól használható azonban például az ívhegesztéshez használatos hegesztőüveg (12-13-as fokozat).

Huzamosabb ideig azonban egyik napszűrővel se szemléljük a Napot, de erre nincs is szükség, hiszen a jelenség lassú lefolyású. Elegendő 5-10 percenként “ellenőrizni” a fogyatkozás aktuális állapotát.

Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk! Távcsöves szaküzletekben lehet biztosan beszerezni napszűrőket, de a hegesztőszemüveg is használható.

napfogybent_01

AZ MTA székháza előtt távcsövekkel lehet megnézni a napot

A Magyar Tudományos Akadémia nyolc távcsővel és csillagászokkal vár minden érdeklődőt a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban közös, nappali csillagászatra, amennyiben az időjárás kedvező lesz a jelenség megfigyelésére.

A helyben biztosított különleges védőszemüvegen át biztonságosan követhető a napfogyatkozás, emellett a Nap megfigyeléséhez átalakított távcsövekkel napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak az érdeklődők. Az MTA székháza előtti bemutató nyitott rendezvény, emellett a regisztrált jelentkezőket két előadás várja az MTA Székházának Nagytermében, ahol élő tudósítást is láthatnak a teljes fogyatkozás sávjába eső Feröer-szigetekről.

Előadások 11.30-tól:

– Szabó Róbert (MTA CSFK): Napfogyatkozások közel és távol

– Galántai Zoltán (BME): Az időméréstől az óra társadalmáig

– Lantos Gábor: Helyszíni beszámoló a teljesség sávjából: élő kapcsolás a Feröer-szigetekre

– Az előadások és a tudósítás rossz idő esetén sem maradnak el.

(Forrás: mcse.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva