„Ne legyen hulladék a környezetünkben”

Szerző • 2014-06-12 • Egyéb, Könnyű, Kultúra, Programok, Szórakozás, Zöld környezetHozzászólások (0)2688

A nagy sikernek örvendő – Ughy Attila polgármester szorgalmazására a 18. kerületben is elindított – Nyugdíjas Akadémia az utolsó előadásához érkezett. Dr. Jászberényi Józsefné környezetmérnök egy záró előadással „küldte vakációra” a hallgatóságot. A szabadegyetem utolsó záró előadása a környezetünkre mért hulladékos környezeti csapásokról, és a víz témájáról szól.

Az eddig kéthetente szombatonként környezet-egészségügyi témában előadó Dr. Jászberényi Józsefné elmondta, hogy minden félévnek van egy kiemelt témája. Az 1. szemeszter egy általános közegészségügyi téma volt a globális problémákról, a világot és a lakóhelyünket érintő közvetlen környezetünket befolyásoló aktualitásokról. Ezt egy hulladékkezeléssel foglalkozó témacsokor követte, amely arra mutatott rá hogyan tudjuk csökkenteni vagy megelőzni a környezetbe kikerülő káros anyagok mennyiségét, amely élőhelyünket és egészségünket is veszélyezteti.

Knossou dump 2008-03-19-8

Tudatos vásárlás, kevesebb hulladék!

Már azzal sokat teszünk a környezetért, ha olyan helyen vásárolunk, ahol odafigyelnek a termék hulladékmentes körforgására, ahol felesleges csomagolásoktól mentes mentes lehetőséget biztosítanak számunkra. Azt is megtudtuk az előadótól, hogy Németországban, Berlinben már idén nyílik az első csomagolásmentes ABC is.

RecycleSymbol_wPlasticBottles

„Célunk, hogy a tudatosabb életmóddal ne keletkezzen környezetszennyezés, és végső célként egyáltalán ne legyen hulladék a környezetünkben. Megismertetjük a hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás módszereit és gazdasági szerepüket és tippet adunk, hogyan tudnak hulladékokat újrahasznosítani. Ezekre az újrahasznosításokra nagyon sok jópofa, ötletes megoldással szolgáltam az órámon. Például úgy igyekszünk vásárolni, hogy ne keletkezzen felesleges termék, ne a kukában landoljon a maradék. Egyre több minőségileg kifogásolható termék jelenik meg a piacon, és segítenünk kell egymást az eligazodásban. Csoportommal kialakítottunk egy kis közösséget, ha bármi feleslegessé vált a háztartásunkban, akkor csereberélünk, újrahasználunk. Ennek mintája a szívességközösség, amely már hazánkban is több helyen bontogatja szárnyait.” – nyilatkozta Dr. Jászberényi Józsefné.

baba_szemetbol

Vízből sosem elég…

Itt a nyár, a hőség, így a záró előadáson a víz témája kiemelt szerepet kapott. A hallgatók különféle vizeket kóstolhattak, és azt is megnézték, milyen egészségügyi problémákra milyen ásványvizek vagy források ajánlottak. Átbeszélték, milyen ásványi anyagok találhatóak a vizekben, és azok miért jók a szervezetük számára. Külön hangsúlyozta az előadó, hogy a kiszáradás miatt különösen fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, és rendszeresen kortyolni a nagy melegben, illetve váltogatni az ásványi anyagban változó vizeket.

blue_wave_of_water-wide

„Ez a témakör azért is nagyon lényeges, mert már igazából nem környezetvédelemről kell beszélni, hanem arról, hogy hogyan tudunk a környezetünkbe úgy beilleszkedni, hogy egészségesek is maradjunk, illetve megőrizzük a környezetnek ezt a miliőjét.” – tette hozzá az előadó.

woman-fifties-drinking-water-fitness

A kerület büszke a nyugdíjasaira

Ughy Attila polgármester is ellátogatott a záró előadásra, ahol hangsúlyozta, hogy gratulál mindenkinek, aki az idei tanévben velük volt. A polgármester facebook oldalán is gratulált és kiemelte: „A kerület büszke lehet azokra a nyugdíjasokra, akik példamutatóan, még idős korukban is készek tanulni. Tovább18!”

10402521_708492385873552_5938589774377307871_n

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva