Nem állt le a véradás a szúnyogok miatt

Szerző • 2016-09-07 • Hírek, Közélet Nem állt le a véradás a szúnyogok miatt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva746

Alaposabb ellenőrzést követően, de lehet vért adni Budapesten, így a kerületben is azt követően, hogy dunai szúnyogokban is kimutatták a nyugat-nílusi láz kórokozóját.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az országos média arról írt, hogy több kerületi lakost nem engedtek vért adni, mert olyan helyen járt, járhatott, ahol a nyugat-nílusi lázzal fertőzött szúnyogok is előfordulnak. A Magyar Vöröskereszt véradásszervezési szakmai vezetője, Major János elmondta, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása alapján a nyugat-nílusi láz miatt a véradás előtt az eddigieknél is részletesebben kérdezik ki a véradókat arról, hogy mikor és merre utaztak, de a véradás nem szünetel.

– Munkatársaink azt is megkérdezik, hogy Budapest bizonyos területein vagy Magyarország érintett régióiban járt-e az illető, és ott csípte-e meg szúnyog. Ha igen, vagy esetleg nem emlékszik pontosan szúnyogcsípésre, akkor megkérik, hogy a biztonság kedvéért várjon egy hónapot a véradással.

Az éghajlatváltozás miatt néhány éve Görögországban és Észak-Olaszországban is megjelentek a nyugat-nílusi vírust terjesztő szúnyogok. Ezért nem újdonság a véradók számára a nyaralási, utazási szokásaikról érdeklődő kérdéssor. Ez bővült most ki magyarországi helyszínekkel. Az Országos Vérellátó Szolgálat az ÁNTSZ rendszeres tájékoztatása alapján alakítja, adott esetben szigorítja a véradás szabályait, de nem állította, illetve állítja azt le.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva