Nem egy helyben TÉBLÁBolnak

Szerző • 2014-06-05 • Család, Egyéb, Könnyű, Kultúra, Művészet, Programok, SzórakozásHozzászólások (0)2006

Évek óta színes programokkal szórakoztatják az itthoni és határon túli közönséget, és méltán büszke rájuk otthonuk, a 18. kerület is. Támogatják, sőt ápolják a kultúra és táncművészet fejlesztését. Ők a „Téblábosok” akik alapítványukkal, művészeti iskolájukkal nagy mértékben hozzájárulnak a hagyományok megőrzéséhez.

A közel 350 tanulót számláló Alapfokú Tébláb Művészeti iskola – melynek fenntartója az alapítvány – 6 éves és 22 kor közötti fiatalokkal foglalkozik.  Az alapítvány még óvodai foglalkozásokkal is népszerűsíti a tánckultúrát, járva a kerületet.

1

Rengeteg fellépés és turné

„Rengeteg kerületi fellépésnek teszünk eleget és nagyon jó kapcsolatot ápolunk határon túli magyarokkal, mint például a szlovákiai Zseliz város táncegyüttesével. Ezért sokan voltak a fesztiválunkon is. De a tanév végeztével sem hagy alább a munka és a tánc, ugyanis megyünk Tahitótfalura táborozni.”- nyilatkozta az alapfokú Tébláb Művészeti Iskola igazgatója Gorácz József.

4

A elballagott diákokból alakult Hajnaltűz Táncegyüttes pedig felnőtt tánckarként képviseli a Téblábot a fellépések, külföldi turnék, fesztiválok vagy versenyek alkalmával. A Tébláb Alapítvány legnagyobb rendezvénye a májusban megrendezett Tébláb Fesztivál volt, ahol közel 1000 fellépő szórakoztatta a közönséget a Bókay-kertben, ahová a macedón, szerb és szlovák testvércsoportok is ellátogattak.

3

A fesztivál megnyitóján még Ughy Attila polgármester is méltatta a Tébláb törekvéseit, és hangsúlyozta: „ha a hagyományos népi kultúrát nem tudjuk visszavinni Európába, és nem tudjuk az élet mindennapi részévé tenni, amihez hozzátartozik a tánc, a zene, a mese, akkor 50-100 év múlva esélyünk sem lesz arra, hogy bárki autentikus formában el tudja mondani, hogy miként éltek nagyszüleink, dédszüleink… Örülök, hogy vannak olyan rendezvények a kerületben, ahol megjelenik a népi kultúra, mert e nélkül nem lehet teljes értékű életet élni Európában, európaiként, magyarként”.

Felvonulás Pestszentlőrincen

A Tébláb szülők lelkesek, táncolnak, példaképek lettek

Rendhagyó, hogy az iskola a laikus, de lelkes szülőkre is gondolt. 12 éve alakult meg a TSZCS, azaz a Tébláb Szülők Csoportja is, akik kezdetben csak a csemetéiket hordták, mára azonban maguk is lelkesen ropják a színpadon.

Tébláb Fesztivál

„A szülőkből olyan csoportot varázsolt Vörös Árpád, az iskola alapítója, hogy abszolút színpadképesek lettek és rendkívül népszerűek. Ráadásul remek baráti közösségé fejlődtek, így a példájukra további szülői tánccsoportok is alakultak a kerületben, sőt még külföldön is. Ezért is több a Tébláb, mint egy iskola, mert megpróbálunk több programot, fellépést biztosítani, és minél inkább családdá, közösséggé kovácsolni.”– tette hozzá büszkén Gorácz József.

A Tébláb pont ezen értékek mentén készül előrukkolni idén karácsonyra egy, a családot szimbolizáló produkcióval.

Tánctábori életkép

Igazi közösségépítés az értékek mentén

Az igazgató hozzátette: „A hozzánk járó gyerekek később a nagybetűs életbe kilépve is értékközpontúan élnek, továbbra is keresve egymás társaságát. Közös és értelmes kikapcsolódásokat szerveznek, együtt mennek szórakozni. Tehát a táncnak rendkívüli a közösségépítő ereje, pozitív a hatása, amire nagyon büszkék vagyunk. Ez fontos szempont a gyerekek nevelése során.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva