Nem erdőírtás, erdészeti szakmunka folyik a Péterhalmi erdőben

Szerző • 2019-04-04 • Hírek, Zöld környezet Nem erdőírtás, erdészeti szakmunka folyik a Péterhalmi erdőben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1400

Sajnos már rendszeres jelenség a kerületünkben, hogy álhírek keringenek egyes közösségi oldalakon, miszerint a Péterhalmi erdőben erdőírtás, tarvágás történik. Minden alkalommal határozottan cáfolja az erőgazdálkodás ezeket a rosszindulatú bejegyzéseket, de úgy látszik ez sem szegi kedvét a terjesztőknek… Most ismét érkezett egy részletes közlemény a Pilisi Parkerdő részéről, amit Ughy Attila osztott meg Facebook-oldalán. Nincs és nem is lesz erdőírtás a Péterhalmi erdőben, úgynevezett nevelővágásokat végeznek, a gyérítéssel pedig az egészséges, életerős egyedek fejlődését segítik. És a beteg, előregedett fákat vágják még ki biztonsági okokból. Átgondolt, mérnöki pontossággal meghatározott erdészeti szakmunka folyik. Olvassák el cikkünkben az Parkerdő részletes közleményét is!

És akkor még egyszer fussunk neki az álhírek cáfolatának!!!

A Péterhalmi erdőben NEM ZAJLIK ERDŐÍRTÁS! Ahogy azt a Pilis Parkerdő Zrt. is írta közleményében, az erdőírtás azt jelenti, hogy az erdőt felszámolják és új funkcikcót kap a terület. A területen komoly, erdészeti szakmai munka zajlik. Az erdő megfelelő, egészséges fejlődése érdekében a növekedés során törzsszámcsökkentő beavatkozásokra, ún. nevelő vágásokra van szükség. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek, értékes elegyfafajok fejlődését segítik azzal, hogy a megfelelő növekedésüket akadályozó faegyedeket eltávolítják. És így tesznek a beteg, elöregedett fákkal is a biztonság érdekében. Ezen kívül a faállomány stabilitását növelik az optimális törzs és koronaarányok kialakításával.

A Pilis Parkerő közleményét változtatás nélkül közzétesszük:

“A Péterhalmi erdőben erdőírtásról szó sincs. Az erdőírtás azt jelenti, hogy az erdőterületet felszámolják, majd más célból használják. Magyarország erdőterülete nem csökken, sőt a Trianoni békediktátum óta több mint duplájára emelkedett.

A területen nem tarvágás, hanem ún. növedékfokozó gyérítés történik.

Az erdő megfelelő, egészséges fejlődése érdekében a növekedés során törzsszámcsökkentő beavatkozásokra, ún. nevelő vágásokra van szükség. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek, értékes elegyfafajok fejlődését segítjük azzal, hogy a megfelelő növekedésüket akadályozó faegyedeket eltávolítjuk. Ezen kívül a faállomány stabilitását növeljük az optimális törzs és koronaarányok kialakításával.

Az erdőgazdálkodásnak nem kizárólag a beteg fák eltávolítása a feladata, hanem az erdei ökoszisztéma menedzselését átfogó, komplex műszaki- és ökológiai szakmai tudást igénylő tevékenység. Az erdész középfokú szakképzést olyan nagy múlttal rendelkező, kifejezetten erre a célra alapított oktatási helyeken végzik Magyarországon, mint az 1883 óta fennálló ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium. A diplomás erdőmérnököket 1808 óta képeznek, az oktatás osztatlan mesterképzés formájában folyik, épp úgy, mint az építőmérnök vagy az állatorvos hallgatók esetében.

Az ép, több évtizedes fák tekintetében nyárfa törzsek láthatóak a felvételen. A területen található hazai nyárak mintegy 65 évesek. A nyár egészségi állapota 40-50 éves kor felett erőteljes ütemben romlik, a koronaágak a nagyobb szelek következtében letörhetnek, balesetveszélyes helyzetet teremtve az erdőlátogatók számára. Eltávolításuk tehát biztonsági okok miatt is indokolt.

A főváros pesti oldalába ékelődött erdőterületek legfőbb lakói a lakossági és a zajterhelés okán azok az énekesmadarak, melyek jól tűrik az őket ért folyamatos ingereket. Elsősorban cinke fajokról, feketerigóról beszélhetünk, melyek fészkelési ideje április hónapot követően indul, károkat nem szenvednek. A XVIII. kerületben a Pilisi Parkerdő Zrt. vagyonkezelésében lévő földterületek között a hatósági nyilvántartások alapján nincs országos- vagy helyi természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterület. A természetvédelmi-, erdészeti jogszabályoknak történő megfelelés biztosított, a munka az illetékes hatóságok felügyelete mellet és engedélye birtokában történik. A Pilisi Parkerdő a fakitermelési munkákat április elején be fogja fejezni.

A kivitelező alvállalkozók az erdőgazdálkodó megbízásából végzik a feladatukat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. részére a témában megkeresés a Budapest Főváros XVIII. Kerület Önkormányzat részéről érkezett, a Szaniszló Sándor Úrtól nem kapott Társaságunk ezidáig megkeresést. A kért dokumentumok és engedélyek a Pilisi Parkerdő Zrt. birtokában vannak.

Meg kívánjuk erősíteni, hogy nem történt tarvágás a Péterhalmi erdőben. Károkat nem okozunk, feladatunk az erdőterület fenntartása, az erdő érdekében a fentebb leírt feladatok elvégzése szükséges volt.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva