„Nem erőszakkal, hanem figyelemfelkeltéssel!”

Szerző • 2014-06-06 • Egészség, Egyéb, Könnyű, Polgármester, SportHozzászólások (0)2389

Így szól Varga István testnevelő-edző mottója, aki a Gloriett Általános és Sportiskola tanáraként évek óta azon tevékenykedik, hogy megszerettesse a mozgás örömét a jövő generációjával. A napokban pedig Ughy Attila polgármestertől, a pedagógusnap alkalmából vehette át azt a Sport Érdemérmet, amely a kerületben végzett kimagasló utánpótlásnevelés elismerését szimbolizálja.

A 18. kerület önkormányzata – sportos kerület hírében állva – egy következetes sportkoncepcióval igyekszik minden kiemelt aktivitásába bevonni a fiatal lakosokat. Nagy az elvárás tehát, ha valaki egy sportos kerület testnevelőjeként felügyeli a fiatalok sportéletét.

etalonsport

Színes a sportpaletta

Szerencsésnek mondhatják magukat a gyerkőcök, ugyanis számos lehetőség kínálkozik a kerületben, hogy rendszeresen, sikeresen, és megfelelő szakmai segítséggel a háttérben sportolhassanak…akár az iskolákban is. Ehhez azonban szükség van megbízható szaktudású, és elhivatott pedagógusokra.

1662_0

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere az ünnepségen mondott beszédében is hangsúlyozta – “Az emberi közösségeinket annak idején úgy találták ki, hogy biztos és stabil lábakon álljanak. Mindig legyenek olyan cölöpök, amelyek megtartanak, amelyek elbírják és viselik azt a súlyt, amely megtartja a közösséget még akkor is, ha vihar, dúlás, eszement pusztítás zajlik körülötte. Egy nemzet, egy állam, egy város, egy kerület nem tud rendes, tisztességes és kiszámítható életet élni, ha ezek a cölöpök hiányoznak, ha ezek a cölöpök nem tartanak, hanem inognak. Tisztelt óvópedagógusok, kedves tanítók és tanárok! Az Önök munkája egyik legfontosabb cölöp ebben az országban.”

soccerballnet

A legkisebbektől az UEFA B licencig

Varga István az óvodás kortól egészen 14 éves korig fogalkozik a gyerekekkel, igaz, nem csak mint testnevelő tanár. „UEFA B licences labdarúgó edzőként is rendszeresen foglalkozom a tanítványokkal, akik kiemelkedően szerepelnek a tornákon. Közel harminc óvodásnak, és negyven 8-14 közötti gyerkőcnek tartok rendszeresen edzéseket, hogy megszerettessem velük a mozgás örömét.” majd hozzátette; „Nagy megtiszteltetés, hogy polgármester úrtól átvehettem ezt a kitüntetést, hiszen ez visszaigazolása a sok év befektetett munkájának.”

School-sports-006

Mindegy mit, csak sportoljon!

Varga István azt is elmondta, hogy szerinte egy gyereket soha nem szabad erőltetni semmire, így a sportolásra sem, sokkal inkább fel kell kelteni a figyelmét, és izgalmassá tenni számára egy másik – a passzivitással ellentétes –  alternatívát.

Ha valaki például nem szeret focizni, sportolni, akkor azt ne erőltessük. Keressünk mást, amiben ugyanúgy mozog, ellenben boldogabb és elégedettebb. A lényeg, hogy szívvel lélekkel csinálja, amit szeret.”

img

„Persze van, akik szerint túl sok a heti öt testnevelés óra, plusz a három külön edzés, de mások szerint viszont kevés. Mindenkinek más az igénye, célja, elképzelése a jövőt illetően.”

Az edző szerint egy biztos, a mindennapi testnevelés bevezetése lehetőséget ad arra, hogy a program tematikusan igazodjon a délutáni edzéshez, erősítve azt. Ennek fényében a gyerekek délelőtt gyorsaságfejlesztés, koordinációs és gimnasztikai gyakorlatokat végeznek, míg délután labdás foglalkozásokon vesznek részt. Rengeteg sportprogram és nyári tábor lehetőség adódik, amivel önmagukat és izomzatukat is játékosan fejleszthetik. Ilyen például az úszás, kerékpározás, street ball. Érdemes figyelemmel kísérni a kerület hirdetményeit, amiben számos ingyenes sportprogramot is találunk.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva