Nem lett kevesebb

Szerző • 2019-02-22 • Hírek, Közélet Nem lett kevesebb bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva607

Az önkormányzat képviselő-testületének december 13-i ülésén elfogadták a kerület 2019-es költségvetését. Szarvas Attilát, az egyházi ügyekért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogy az egyházaknak mennyi pénz jut ebből, s mire fordítják a forintokat.

Kezdjük a lényeggel, a forintokkal, mert a hiten túl pénzre is szükség van ahhoz, hogy betöltsék a szerepüket, szolgálják a híveket.

– A „lényeg” előtt hadd mondjam el, hogy az egyházak segítése, támogatása mindig is fontos feladata az önkormányzatnak, mert tisztában vagyunk azzal, hogy forintok nélkül nem lehetnek működőképesek, nem tölthetik be a szerepüket. Mivel, úgymond, saját tőkéjük nincsen, természetes, hogy feléjük fordulunk, amikor összeállítjuk a költségvetést.

Mindenkire figyeltek

Akkor, ha lehet, konkretizáljuk, forintosítsuk az összegeket…

– A két városrészben működő 23 egyházat 14 millió forinttal segíti az önkormányzat.

Vajon hogy viszonyul ez a tavalyi támogatáshoz?

– A legfontosabb az, hogy egyetlen forinttal sem csökkent a juttatott összeg. Ez egy költségvetésnél örömteli, hiszen egyre több helyre kellenek a forintok. A lényeg az, hogy az idén is 14 milliót tudunk biztosítani.

Jutott mindenkinek?

– Igen, s ez is pozitívum, mert egyik egyház sem mondhatja, hogy nem figyeltünk rá.

Óvatos nyújtózkodás

Minden bizonnyal olyan dolgokra kérték és kapták a pénzt, amelyek valóban szükségesek.

– Erről meg is győződtünk, s ennek értelmében mondom, hogy a pénz mintegy 80 százaléka felújításra kellett, a maradék 20 százalékot pedig eseményekre, programokra kérték, ami az egyházak működésének egyik fontos pillére, mert ezáltal is ott tudnak maradni a homloktérben, a hívek között. Az önkormányzat a benyújtott pályázatok alapján döntött a juttatásokról.

A kerületi „csapat”
Agapé Gyülekezet, Pestszentlőrinc-Ganzkertvárosi Református Egyházközség, Pestszentimrei Református Egyházközség, Pestszentimrei (Szent Imre) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinci (Árpád-házi Szent Margit) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinci (Mária Szeplőtelen Szíve) Főplébánia, Pestszentlőrinc-Havannatelepi (Szent László) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinc-Csákyligeti Szent József Plébánia, Pestszentlőrinc-Erzsébettelep (Szent Erzsébet) Római Katolikus Plébánia, Pestszentlőrinc-Miklóstelep (Szent József) kápolna, Pestszentlőrinc-Szemeretelep (Szent István király) Római Katolikus Plébánia, Budapesti Zsidó Hitközség Kispest-Pestszentlőrinc körzete, Hetednapi Adventista Egyház Pestszentlőrinci Gyülekezete, Jehova Tanúi 11. számú Egyházkörzete, Pünkösdi Teológiai Főiskola, Pestszentimrei Baptista Gyülekezet, Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség, Pestszentlőrinc Kossuth Téri Református Egyházközség, Pestszentlőrinc- Szemeretelepi Református Egyházközség, Pestszentlőrinci Baptista Gyülekezet, Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség, Pestszentlőrinci Unitárius Egyházközség, Magyarországi Kopt Ortodox Egyház.

Azt mondta, hogy az igényelt összeg 80 százaléka az „otthonok” állagának megőrzését és felújítását szolgálja. Nyilván nem olcsó munkákról van szó…

– Nem bizony, így aztán, ha igyekszünk is teljesíteni a kéréseket, nem nyújtózkodhatunk vég nélkül.

De vajon van olyan felekezet, amelyik mégis elégedetlen?

– Azt, hogy végül melyik felekezet mennyire elégedett a támogatással, tőlük kell megkérdezni. Mi a lehetőségekhez mérten mindegyiknek igyekeztünk a maximumot adni és hozzájárulni a működéséhez.

A Kossuth tértől a kertvárosig

Kik voltak a kedvezményezettek?

– Nem kedvezményezettségről van szó, sokkal inkább igényekről, szükségről. Ezek alapján nyolc templomot lehet kiemelni, amelyek mindegyike komoly munkába, fejlesztésbe vágott, illetve vág. A Kossuth téri reformátusok temploma, a Szent László katolikus plébániatemplom, a pestszentimrei baptista felekezet imaháza, a havanna-lakótelepi Agapé Gyülekezet imaháza, a Szent Imre-templom, a Szent István király-plébániatemplom, s nagyobb összeg jutott a ganzkertvárosi református templomnak is.

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva