Nem szavazhatunk a budapesti olimpiáról

Szerző • 2016-01-21 • Hírek, Közélet Nem szavazhatunk a budapesti olimpiáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva966

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait – tájékoztatta a legfőbb bírói fórum szerdán az MTI-t, ami azt is jelenti, hogy már nem lehet népszavazás a budapesti olimpiáról.

A két kérdés, amelyre szavazni lehetett volna, így hangzik:
“Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”

“Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület. Az indoklás szerint a Fővárosi Közgyűlés már tavaly júniusban döntött a rendezési szándékról. A jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17-e, ehhez képest a népszavazás várható időpontja hónapokkal későbbi. A kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról véleményt nyilváníthatnak, holott az a referendum idejére már benyújtásra került – olvasható az indoklásban.

A Városliget kapcsán a Kúria azzal indokolt, hogy az azzal kapcsolatos törvény már 2013 decemberében hatályba lépett. A törvény célja az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest is magába foglaló Liget Budapest projekt megvalósítása.

A fővárosi szintű népszavazás nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A törvényi szabályokat a helyi népszavazás nem törheti át olyan rendeletmódosítás kikényszerítésével, amely valójában az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt ellehetetleníti.

Ha a Városligetben nem épülhetne új múzeumépület, úgy a jelzett törvényhozói cél meghiúsulna, tehát a helyi népszavazási kezdeményezés burkolt törvénymódosításra irányul – indokolnak. Ennek alapján csak egy országos népszavazás módosíthatná a hatályos törvényt.

forras: origo.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva