Nívós kerület, nívós eredmény – díjat kapott a Kossuth téri fejlesztés

Szerző • 2017-11-21 • Hírek, Közélet Nívós kerület, nívós eredmény – díjat kapott a Kossuth téri fejlesztés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva753

2017-ben a XVIII. kerület egyik kiemelt fejlesztése, a Kossuth téri térmegújítás és az új Pavilonépület nyerte Budapest Építészeti Nívódíját. A rangos elismerés által díjazott épület a Rerrich Béla műépítész által tervezett park rehabilitációja, a Kossuth tér felújítása során, az önkormányzati beruházásával valósult meg.

A park felújítása és az új pavilonépület létesítése együttesen mintaértékű megoldást ad a jelenkori városi zöld közterek rekonstrukciójára, így alkotva időtálló és maradandó építészeti remekművet Pestszentlőrinc-Pestszentimre ikonikus területén.

A Budapest Építészeti Nívódíja egy különösen rangos elismerés, ahol magasan van a mérce. A Sagra Építész iroda Sajtos Gábor vezető tervező építész, Virág Péter építész tervező, Páll András építész munkatárs, Kontra Dániel tájépítész tervező közös munkájának eredményeképpen új értékek teremtődtek a XVIII. kerületben. Az önmagán túlmutató tervek a projekt közösségi tartalmát, a lakókkal, térhasználókkal való együttműködést is figyelembe vették. Ez az értékrend és cél inspirálta a kerület vezetését, hogy ilyen sikeres és meghatározó fejlesztést valósítson meg, amely Pestszentlőrinc-Pestszentimre építészeti történetének egyik kiemelt sikerévé vált.

A díjazott Pavilonépület

A Kossuth téren a fő közlekedési irányból bevezető sétaút mellett, a park délkeleti bejáratánál helyezkedik el a kiszolgáló új pavilonépület. Az íves útvonalat követő épületkontúr finom vonalvezetése szinte sátorszerűen kifeszíti és lebegővé teszi az épület tömegét. A pavilon a közösségi tér felé nagy üvegfelületekkel, a környező utca felé tömör sötétbarna árnyalatú klinkerlap-burkolattal fordul. A két térrész között fedett-nyitott átjáró teremt izgalmas kapcsolatot. A pavilon nagyvonalúan összefogott tömege négy, önállóan is működtethető funkciót tartalmaz. Az új elemként megjelenő pavilonépület jól használható: sokrétű lehetőséget nyújt az aktív közösségi élet számára. A közpark fás, ligetes, jó arányú, barátságos tere alkotja a térrendszer közösségi magját. Értéke az egyedi, helyi kötődést erősítő Kondor Béla-motívum megjelenése a burkolat mintájában és az innovatív ülőfelületek formáiban.

Ughy Attila polgármester büszkén nyilatkozta: – Mindig öröm, amikor egy kerületi beruházás nem csak a helyiek számára jelent izgalmas újdonságot, hanem a szakma is elismeri. Nagy kitüntetés a kerületnek, és további lendületet ad a XVIII. kerületnek, és nekünk városvezetőknek is, hogy merjünk álmodni, tervezni, új dolgokat fejleszteni. A Kossuth tér megújítása és a pavilonépület projekt végigment a teljes társadalmi előkészítési, tervezési szakaszokon, hogy a végén a kész mű időt állóan és innovatívan járuljon hozzá a környéken élők mindennapjaihoz. Bebizonyítottuk, hogy távol a belvárostól, peremkerületben is lehet maradandót, modern építészeti és tájépítészeti fejlesztést alkotni.

Elkezdődött a fejlesztés II. üteme

A XVIII. kerületi Kossuth tér közösségi célú komplex megújításának II. üteme is elkezdődött. A 2018 tavaszáig tartó beruházás a kerület és a Főváros TÉR_KÖZ projektjének támogatásával valósul majd meg, kiegészítve az eddig elkészült díjnyertes területet.

Fotók: Ványi Ákos

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva