Mi az a Nordic Walking, ami nekünk is segíthet?

Szerző • 2014-06-24 • Egészség, Könnyű, Sport, Szórakozás, Zöld környezet Mi az a Nordic Walking, ami nekünk is segíthet? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2924

A kerület önkormányzata által indított, és évek óta nagy sikerrel működő „Lendületbe Hozzuk!” program a számos ingyenes sportolási lehetőség mellett Nordic Walking-al is kecsegtet.

A “skandináv gyaloglásként”, vagy “síjárásként” emlegetett sportág lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével sportolunk. Ez nem csak hatékony, de kímélő módon fejleszti az állóképesség, az izomerőt és a mozgáskoordinációt is. A helyi lakosok a Nordic Walking-ot – ahogy 3 éve mindig –  minden hétfőn kipróbálhatják a Bókay-kertben.

nordic_group

Schwarz Mária szerint ugyanazt a diagonális mozgásformát kell megtanulni a Nordic Walkingozóknak, mint a sífutóknak. Valójában a sífutás szárazedzésének is tekinthető, hiszen a hó hiányában a sífutók is így edzenek. Ez nem csak arról szól, hogy két bottal akárhogyan sétálunk, hiába hiszik sokan ezt. A sajátos mozgásformája azonban kis gyakorlással könnyen és hamar elsajátítható.

20140616401

Mire kell figyelni Nordic Walking során?

Meg kell tanulniuk a testünk különböző területeinek szelektált mozgatását, a botok helyes tartását és kezelését, azok kivezetését, Ha ezek már működnek, akkor válik igazán sporttá és igazi kikapcsolódássá a skandináv gyaloglás.

DSC_0873

Mennyire veszi igénybe a testet?

Lényege, hogy a diagonális mozgás közben az egész testünket megmozgatjuk, ezért a vázizomzatunk kb. 90% dolgozik a gyakorlat közben. Kiváló karbantartó, állóképesség növelő mozgásforma. A futással vagy más állóképességi sportágakkal szemben sokkal kevésbé terheli az ízületeket.

20140616397

Mikortól érdemes elkezdeni ezt a sportot?

10 éves kor felett mindenkinek ajánlom, hiszen zseniálisan fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját. A fogyni vágyók számára és a mozgásszervi rehabilitációhoz pedig ideális, kortól és nemtől függetlenül. Még pacemakeresek is végezhetik. Speciális edzésprogrammal pedig izomerő növelésre is alkalmazható. A kerületi edzéseken általában a 35+ korosztály jelenik meg, és fix 12-20 fővel rendszeresen dolgozunk. Nagyon jó közösség építő foglalkozás, így jól is érezzük magunkat, beszélgetünk mozgás közben. A botokat mi biztosítjuk, így csak az időjárásnak megfelelő öltözékről kell gondoskodni.

Tovább18 –  „Lendületbe Hozzuk!”

Nordic Walking minden hétfőn 17:30-18:30-ig a Bókay kertben!

Edző: Schwarz Mária +36-30/961-77-31

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva